Шоуменът Слави Трифонов публикува във Фейсбук профила си подигравателен коментар за кмета на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ), който заведе няколко дела за обида срещу свои съграждани, единият от които го нарекъл "смешник" в група в социалната мрежа. Градоначалникът поиска 5000 обезщетение от 26-годишния мъж, защото тези "клеветнически твърдения" довели до "промяна физическия му и психически статус", а мислите му били "обсебени от анализ на верността на написаното вместо към позитивното решаване на проблемите на Общината ни".

В друг пост въпросният старозагорец Иван Киров е написал "Крадоха, копаха, ср.ха и си тръгнаха после пак го изберете". Повод за коментарите му е няколко пъти неспазен срок за ремонт в града.

Ето какво написа водещият на "Шоуто на Слави" в социалната мрежа по този повод:

"Забелязал съм, че много са ни обидчиви управляващите. Все едно не сме ги избрали на работа, а са ни нещо като гаджета. И трябва да ги обгрижваме, дундуркаме и да внимаваме да не ги обидим.

Ето и поредната обидена госпожица от властта - кметът на Стара Загора Живко Тодоров съди за 5 хил. лева мъж, нарекъл го "смешник" във "Фейсбук". Причина за тъжбата на Тодоров са два коментара на подсъдимия под публикация във "Фейсбук" в "Група за истината за Стара Загора" от 15 август миналата година. В единия коментар подсъдимият е написал: "Щото тоя смешник дори не е в града..."

Човекът, който е изрекъл тази невъобразима обида "смешник", е на 26 години и се казва Иван Киров. Иване, кой си ти, че ще наричаш кмета си "смешник", бе? Да не би ти да му плащаш заплата? Да не би ти да му даваш служебната кола, топлото местенце и да си му шеф? А, забравих, ти наистина му плащаш заплатата с данъците си. Затова си му и шеф. Както и всички граждани на Стара Загора са му шефове.

Но вижте до какви тежки последици е довела за кмета на Стара Загора тази гнусна обида "смешник". Самият кмет в жалбата си пред съда пише:

"Използването на жаргона "смешник" цели охарактеризирането ми като лек, комичен човек... (...) Изразът е лесно запомнящ се и поради това - труден за пренебрегване, като изисква продължителен период за възстановяване на пълноценното усещане за ненакърнени чест и собствено достойнство, както и изчистване от мисленето на читателите на съмненията относно вида който му представя."

Затова, скъпи граждани на Стара Загора, разбирате как се чувства вашият кмет. Той е нежен, той е уязвим, той е раним. Такъв сте го избрали - деликатен и обидчив. Затова като го видите - целунете го. Прегъпнете го. Дайте му любов. Той има нужда от това. А ти, Иване, а ти, Киров - престани с тези обиди във фейсбук. Отиди в кабинета на кмета, подари му цветя, цункай тази нежна душа.

Но аз понеже не съм от Стара Загора, ще кажа на кмета следното: "Кмете Живко Тодоров, кмете Живко, ти си голям смешник".

Защитата на кмета първоначално заяви, че той е склонен на извънсъдебно споразумение, при което да получи парично обезщетение. Адвокатът на подсъдимия обаче отказа с мотива, че думата "смешник" не е обидна, дори някой да я възприема така.

Междувременно обаче, заради обвиненията, че така погазва свободата на словото, кметът реши да оттегли всичките си жалби, макар да изтъкна, че "не може да се бърка свободата на словото със свобода за ругателство".

"Може би като представител на местната власт беше грешка да водя такива дела, защото едва ли не се тълкуват като посегателство на свободата на словото. А това в никакъв случай не е била моята цел. Никога не съм бил против всеки да има мнение и да изразява своето становище. Най-малкото пък искам да спра критиките. Те са нещо градивно и помагат на всяка една власт да коригира проблемите", каза Тодоров.

Той призна, че донякъде изпитвал съжаление, че е потърсил правото си да защити името си в съда.

"Виждам, че хората се манипулират, че едва ли не кметът на Стара Загора е някакъв нагъл велможа, който по всякакъв начин опитва да мачка с властта, която има. Никога не съм го правил", каза Тодоров и подчерта, че не е използвал властта, за да се саморазправя с гражданите или с политическите си опоненти.

Той се зарече, че повече няма да обръща внимание на подобни обиди, все още обаче не бил решил дали ще се кандидатира пак за кмет.