Частните линейки, работещи извън обхвата на спешната помощ, се вкарват в регистър и ще подлежат на контрол. Законовата промяна за това внесоха лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народни представители от партията и от ВМРО.

В България все още няма наредба, регулираща превоза на болни и ранени лица, извън обхвата на спешната помощ. В момента е регулирана само Спешната помощ, като всички останали „линейки“, извън нея, нямат право да извършват такава, но го правят без никакъв контрол. И това се случва в ситуация, критична за здравето на българите, посочиха Валери Симеонов, Борис Ячев, Росен Живков и Георги Александров.

В интернет съществуват над 100 сайта, предлагащи този вид услуги – всички работещи в сивия сектор, става ясно от направена проверка. Нелегалните линейки в страната надхвърлят 180, само в София те са 55.

Още в средата на декември Dir.bg описа най-фрапиращите случаи с т.нар. линейки копърки. При един от тях възрастна жена е платила 750 лева за превоз с подобен специализиран автомобил - и то без лекар, като стандартната цена за подобна услуга е 50 лева. Пациентката обаче не може да докаже измамата, защото няма касов бон и не е записала регистрационния номер на линейката.

Още по-шокиращ е случаят, когато шофьор на частна линейка буквално "изсипва" тялото на починал в нея пациент на тротоара пред спешното отделение на една от големите столични болници. След това бяга. Собственикът така и не е открит.

Промените, внесени от "Обединени патриоти" предвиждат „Автомобилна администрация“ да води и поддържа регистър на лицата, превозващи болни и ранени. Предвиждат се и редица изисквания – като задължително наличие на професионално компетентни лица - медицински екипи, технически лица, диспечерски пункт, експлоатационен център, въвеждане на задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност.