Правителството на Република Северна Македония реагира днес на постъпки и изявления от България, които, както посочва, не се приемат приятелски от македонските граждани, предаде агенция МИА.

От правителството допълват, че разбират вътрешната политическа предизборна ситуация в България и сложният изборен процес, но смятат, че това не е причина за политически послания за кампанийна употреба, които излизат извън рамката на европейските ценности и принципите на уважение, на които е изграден Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Решаването на всички отворени въпроси е възможно само чрез диалог, за който Северна Македония е готова, но е време и България да покаже същата готовност, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

"С Договора от 1 август 2017 г. Северна Македония и България подписаха, че ще обезсърчават провокации, които не са в интерес на нито една страна, няма да влизат в кръг на обиди, обвинения и език на омразата, които не носят нищо добро на никого и най-малко на македонския и българския народ", пише в съобщението.

Вместо това Договорът задължава да се поддържа европейски диалог и да се спазва и прилага изцяло, включително основният принцип за ненамеса във вътрешните работи на двете страни, подчертава правителството в Скопие.