Иван Димов Иванов, за когото в края на миналата година Националният съвет на БСП взе решение да бъде изключен от партията, напуска парламентарната група на "БСП за България". Това обяви от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която прочете заявление от негово име.

55-годишният Иванов бе избран с листата на "БСП за България" в 3-ти Многомандатен избирателен район - Варна на парламентарните избори през 2017 г. Решението да бъде изключен от партията бе участието му в побой над председателя на Общинския съвет в Долни Чифлик и лидер на социалистите там Валентин Вълчев в края на октомври м.г.

Пред БНР депутатът заяви:

"На 4 декември бях изключен от БСП. Предполагам, че беше някакъв тип сделка между председателя на партията и местния лидер Борислав Гуцанов. Това е в следствие на подкрепата, която той оказа на прекия избор, тъй като аз не скрих, че подкрепям опонента ѝ тогава Кирил Добрев. Същият сценарий се разигра и с Георги Гергов в Пловдив".

Иванов ще бъде втори в листата на ВМРО във Варна от гражданската квота. С напускането му групата на БСП намалява от 70 народни представители на 69.

Преди два дни арабистът и геополитически анализатор Боян Чуков напусна социалистическата партия, а малко по-късно стана ясно, че е водач на листата на ВМРО в Стара Загора.

Пред телевизия "България он ЕР" той обясни причините да напусне БСП с думите: "Професионалната ми кариера винаги е била в услуга на българските национални интереси. Предвид моята квалификация, имах очаквания, че ще бъда полезен не само на БСП, а и на държавата. Явно не попадам в приемлива класация на тяхната ценностна система. Но не им се сърдя".