Скандалът с обществената поръчка за психотестовете за шофьорите за 378 000 лв., спечелен от Института за изследване на населението и човека при БАН, влиза в Народното събрание.

Парламентарната група на "БСП за България" подготвя въпроси към министъра на транспорта Ивайло Московски и към МВР-шефа Валентин Радев, съобщи Епицентър.бг., позовавайки се на социалисти.

Министрите ще трябва да отговарят пред депутатите каква точно експертиза имат директорът на Института на БАН Антоанета Христова и бившата депутатка от "Атака" Калина Крумова, която в момента е съветник на Валентин Радев. Стана ясно още, че в момента Крумова е докторант към Института за изследване на населението и човека при БАН и че най-вероятно на нея се дължи отпускането на внушителната сума за психотестовете по Приоритетна ос 5 - "Техническа помощ" на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. заради близките ѝ отношения с министър Ивайло Московски. Самата Антоанета Христова пък работи медийно за ГЕРБ.

Скандалът с парите за психотестовете за шофьорите предизвика трусове и в БСП, след като миналата седмица разследване на в. "Дума" бе обсъдено на заседание на Изпълнителното бюро.

Темата на обществената поръчка, дадена на Института на Антоанета Христова, е "Разработване на нови психологически методики за изследване на качествата на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на лицата, временно лишени от правото да управляват МПС или загубили придобитата правоспособност и идентифициране на лицата с потенциално рисково поведение на пътя".

Миналата седмица Калина Крумова каза, че е започнала докторантурата си по транспортна психология в института в началото на 2017 г. Периодът всъщност съвпада с решението за откриване на обществената поръчка на Министерството на транспорта (по това време все още под ръководството на Ивайло Московски в кабинета "Борисов 2") през януари 2017 г.

Поръчката е възложена няколко месеца по-късно, на 26 юни 2017 г., отново при ръководството на министъра на транспорта на ГЕРБ Московски. Срокът за изпълнение е 18 месеца, като досега е проведен един семинар и са отчетени два документа - "обзор на актуалната научна литература по темата" и "проучване на качествата, свързани с уменията за управление на МПС, наличието на които намалява риска от допускане на грешки при участие в пътното движение и на опасността от предизвикване".

Ръководител на проекта и на самия Институт към БАН е психологът Антоанета Христова, като в екипа по поръчката влиза и Калина Крумова.

Двете дами - Крумова и Христова имат обща дейност и извън академията на науките. Те са били съдружнички в търговското дружество "Институт за политика" - през ноември 2017 г. Калина Крумова прехвърля дела си на Христова, вероятно когато е назначена за съветник на вътрешния министър.

Съоснователки са и на едноименната фондация "Институт за политика", която се занимава със семинари и обучения на млади кадри на ГЕРБ и БСП. В управителния съвет на фондацията влизат още Десислава Попова и бившият зам.-директор на строителната компания "Трейс Груп" Николай Вълев. От своя страна Вълев е съдружник в търговско дружество с Христо Ангелков, съпруг на министъра на туризма Николина Ангелкова.