Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев на извънреден брифинг в Министерския съвет, на който присъства и премиерът Бойко Борисов.
Семерджиев представи част от изготвения от комисията доклад за дейността на трите дружества, представи БТА.

ДКЕВР реши да намали с 3 на сто признаването на разходите за технически загуби, посочи Семерджиев. Това би довело до увеличение на цените в различните дружества с 2-2.5%, а не с предвижданите 5% за следващия ценови период, добави той.

Дружествата ЧЕЗ и Е.ОН са нарушили лицензиите си, като са възлагали почти всички услуги на компаниите-майки, коментира Семерджиев. Така непрозрачно се създава необосновано увеличение на разходите, сочи докладът. Външни услуги са позволени, когато наемането на подизпълнител не води до увеличаване на разходите. Той даде пример как от ЧЕЗ са завишили за 2009 г. спрямо 2008 г. разходите си за външни услуги с 36 на сто.
Трябва да се изясни дали това е било необходимо, заяви Семерджиев.

По думите му начинът, по който досега са били контролирани дружествата, не е създал предпоставки те да работят в необходимите рамки.
Семерджиев има забележки и по начина, по който се отчита амортизацията в компаниите и как се осчетоводяват ремонтите. Той добави, че вече подробно ще се следи изпълнението на инвестиционните програми на компаниите, тъй като има части от тях, които не са били изпълнени стриктно.

В доклада на ДКЕВР има данни, за които ще бъдат възложени проверки от НАП, тъй като са нарушени данъчни закони, отбеляза премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че има данни от доклада, които са за прокуратурата.

Общият извод е, че техническото състояние на мрежите се подобрява, отбеляза Семерджиев. Той обаче добави, че при ЧЕЗ има проблеми във времето, за което компанията отстранява авариите. При това дружество има пропуски и със възстановяването на разходи на потребители, каза шефът на регулатора.

Семерджиев отбеляза, че за пръв път се прави такъв задълбочен одит на дейността на електроразпределителните дружества. Проверката се налага от множество сигнали, поясни той. Председателят на ДКЕВР посочи, че броят на жалбите срещу електрокомпаниите в периода на проверката е намалял, което, по думите му, означава, че те са подобрили качеството на услугите си. 

По думите на Борисов преди поемането на ръководството на ДКЕВР от Семерджиев, комисията не си е вършила работата добре, за да се стигне до нарушенията. Премиерът дори каза, че "половината от съвета, ако ги проверите кой къде и по какъв начин е обвързан, ще видите, че почти всички по някакъв начин са свързани с ЕРП-тата”, цитира го БГНЕС.
Същевременно Бойко Борисов разкри, че върху него се осъщестява силен натиск в България и от чужбина заради електроразпределителните предприятия.