Скандал избухна в парламента между ГЕРБ и БСП заради вчерашното изказва на депутата от левицата проф. Иво Христов в национален ефир за "инфантилното българско население".

От ГЕРБ-Младежи вече настояха той да подаде оставка заради това и призоваха партията да ги подкрепи. Самият Христов отказа да го направи, като заяви, че носи отговорност само пред своите избиратели.

„Вчера в интервю за bTV депутатът от ПГ на БСП Иво Христов нарече българския народ инфантилно население. Това не е първият случай, в който г-н Христов се отнася презрително към българските граждани. Преди 3 години той заяви, че 80% от българите са дебили. С последната си телевизионна изява г-н Христов практически препотвърди тази своя теза. ПГ на ГЕРБ се солидализира с позицията на младежката организация на партията и категорично осъжда подобни изказвания. За нас това е недопустимо народен представител, който според духа и буквата на Конституцията е длъжен да представлява целия български народ", заяви днес в декларация Тома Биков.

"Настояваме ръководството на ПГ на БСП да заеме ясна позициия по отношение на думите на г-н Христов, като или да се разграничи категорично от тези квалификации, или да поеме политическата отговорност за тях. Това е най-малкото, което може да направите в тази ситуация, защото изказването на г-н Христов хвърля сянка на съмнение по отношение на искреността на вашите намерения да работите за благото на българския народ", подчерта депутатът от управляващата партия.

Според него пасивната позиция на БСП след подобни изказвания е симптоматична за начина на мислене.

"За вас неифантилни и недебилни са само онези български граждани, които са готови да ви припознаят като свое политическо представителство. Това политическо високомерие е една от причините вече повече от 10 години да не сте в състояние да спечелите доверието на мнозинството от българските граждани. Подобни изказвания рушат не само доверието във вашата политическа сила, а и на цялото Народно събрание", каза още Биков.

По думите му високомерието в политиката и фикцията на определени среди, които се мислят за призвани да променят народа, а не да му помагат, е отхвърляне на философията на демократичната система.

"Това е тоталитарен идеологически инстинкт, който в новата българска история е нанесъл достатъчно травми на същия този народ", изтъкна още Тома Биков.

Той посочи, че ГЕРБ са склонни да мълчат за обидите и епитетите, с които биват наричани от опонентите си, но не са склонни да мълчат, когато някой си позволява квалификации по отношение на българския народ.

"Ние сме в тази зала да помагаме на българския народ, а не за да го поучаваме, обвиняваме или обиждаме. Ако целта на присъствието на БСП в тази зала е друга, то може да продължите да се отнасяте пасивно към подобни изказвания. Това единствено ще направи още по-видим. Ще сезираме парламентарната комисия по етика, защото сме убедени, че нито ПГ на БСП, нито лидерът й Корнелия Нинова ще имат доблестта да вземат отношение по казуса", обяви Биков.

В отговор социалистите контраатакуваха с остро изказване на Драгомир Стойнев:

"Когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи". Цитирам министър-председателя Бойко Борисов. Кой ще се извини за тези думи? Вие тъпанари ли сте, че не може да проведете реформи? Позволява се в парламента, знаейки каква декларация ще има, да имаме поглед върху едно изказване, извадено от контекста, а не да се съсредоточим в реалните проблеми в страната. Кой ще се извини, че премиерът е обграден с тъпанари и как бихме реагирали, когато председателят на парламента е проста кърджалийска гугутка. Това е казано от министър-председателя".

В този момент водещият заседанието зам.-председател на парламента Емил Христов (ГЕРБ) му спря микрофона.