Разследване срещу главния секретар на ДСБ Емил Мачиков пусна Телевизия "Европа" в съвместна работа със сайта Breaking.bg. В материала се разказва как Мачиков е сменил фамилното си име преди години, което е било Илиев, след като е бил търсен по съдебен ред от съдружник в строителна фирма заради измама. Става дума за граждански дела, но се твърди, че е имало и досъдебно производство впоследствие.

Самият Мачиков отговори на изнесените данни с пост на страницата си във Фейсбук. Той е категоричен, че никога не е бил издирван, съден, подсъдим или следствен. Мачиков освен това настоява, че в действителност той и семейството му са потърпевши от липса на действаща съдебна и правораздавателна система.

Ето какво съобщиха сутринта от Телевизия "Европа":

Историята стартира през далечната 2006 г. Тогава настоящият партиен ръководител Емил Мачиков, известен по това време с името Емил Ивов Илиев, се запознава с живелия дълги години в Германия Константин Мавродийски.

Под предлог, че ще му помогне за изграждане на строителен бизнес, Емил Илиев сключва договор с компанията на Константин Мавродийски "Кристиан 98" ЕООД и заедно създават дружеството "Здравен инженеринг" ООД. Управител е именно Илиев, както и собственик на 90% от капитала от 5000 лв. Дейността на дружеството се съсредоточава около изграждането на два строителни обекта в столичния квартал "Манастирски ливади" - "Здравец 1" и "Здравец 2". Технически директор на строежите е бащата на Емил - Иво Илиев. С което започват и проблемите... за Константин Мавродийски.

Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски:

"Казусът беше такъв, че той беше инвестирал една сериозна сума в проекти жилищно строителство в "Манастирски ливади", т.нар. проекти "Здравец 1" и "Здравец 2". И ми разказа една история, която, ако мога да преразкажа с две думи - неговите партньори го бяха измамили. Измамата се състои в това, че той е дал едни пари, които се харчат за други неща и не влизат в проекта".

Според Мавродийски 420 000 лв. фирмен капитал е използван от Емил Илиев и баща му за извършване на основен ремонт на негов апартамент на ул. "Гурко" 25 в София, комплексно саниране на фасадата на 5-етажна сграда на същия адрес и ремонт на вила, намираща се в село Коняво, област Кюстендил. "Имаше слухове, че е организирал саниране на сградата и съм чувал, че са възникнали някакви проблеми", обясни съсед на Емил Илиев.

Нещо повече, отново с фирмен капитал е закупен луксозен джип на лизинг, чиято стойност с лихвите надхвърля 200 000 лв. Според Мавродийски техническият директор Иво Илиев е оправдал изразходването на 264 000 лв. от капитала на "Здравец инженеринг" ООД с "изплащане на задължения към "опасни лица". Кои са опасните лица, на които фамилията Илиеви е изплатила над 260 000 лв. - не става ясно. През август 2010 г. Емил Илиев, известен днес като Емил Мачиков, е изключен от дружеството, на което допреди това е бил управител. След това от фирмата губят връзка с Илиев, въпреки че завеждат гражданско дело за част от сумите, за които се твърди, че са били отклонени.

Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски:

"Получихме изпълнителен лист, но ЧСИ-то не успя да го намери. Така или иначе не последва нищо, защото това лице нямаше нищо на свое име, нямаше имущество".

С излизането на Илиев от касата на дружеството изчезва и сумата от 370 000 лв. Заради изчезналите пари срещу бившия строителен предприемач и настоящ политик е образувано и досъдебно производство през 2012 г.

Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски:

"То беше спряно, тъй като Емил Илиев не можеше да бъде открит".

Защо Илиев не е могъл да бъде открит? Според разкази на негови съпартийци в ДСБ в този период той не е присъствал в страната. Така се стига до 6 юни 2013 г., когато Емил Ивов Илиев става Емил Ивов Мачиков. Самоличността му бе потвърдена и от Вероника Цветкова, бивш счетоводител на ужиления Кристиян Мавродийски.

Вероника Цветкова:

- Разпознавате ли това лице и с какво име ви е известно то?

- Да, това е господин Емил Ивов Илиев. Познавам го като управител на фирма "Здравец инженеринг" ЕООД".

След смяната на името през 2013 г. Илиев, вече Мачиков, се впуска в политиката. Още през февруари 2014 г. е назначен от Радан Кънев за главен секретар на партията Демократи за силна България. Преди дни Кънев категорично отхвърли възможността в редиците на коалицията "Демократична България" да има извършители на престъпления.

Радан Кънев:

"Хората, които са на отговорни позиции в "Демократична България" в момента, нямат престъпни петна в миналото си, включително тези, които са участвали във властта".

Освен близък до Радан Кънев, Мачиков придружава Атанас Атанасов на конференциите на Европейската народна партия. Близък е и до общинския съветник от ДСБ Марта Георгиева, както и до колегата й Иво Божков. В събота пък Мачиков, известен преди като Емил Илиев, бе сред основните лица по време на регистрацията на Демократична България за европейските избори.

Малко преди 15 часа днес Мачиков публикува отговора си във Фейсбук:

По принцип не реагирам на опити за компромати на жълти издания или провокации от страна на представители на пропагандната машина на властта, но този път ще наруша това правило. Днес по мой адрес е отправена атака, която касае моето семейство и е свързана с хора, на които много държа и които не са между живите.

На първо място е добре да се знае, че атаката идва от обръча от институти и мисловни тръстове, свързани с ГЕРБ, създадени с цел пропаганда и подривна дейност с основна насока "предотвратяване създаването на алтернатива в център дясно, която може да се превърне в заплаха за управлението на модела Борисов". Тези кръгове гастролират безпрепятствено в социалните канали на ДСБ и Демократична България повече от година и са в основата на формирането на политическото съдържание на ТВ Европа .

В конкретния случай е ясно, че атаката срещу мен е опит да се отговори на мегаскадала с имотите на властта, нанесъл и продължаващ да нанася тежки щети и електорален отлив на партия ГЕРБ. Желанието за отмъщение, макар и чрез посредствена атака излъчваща немощ е разбираемо. Осъзнавам, че това е част от предизборната кампания.

Учудва ме единствено, че атаката е насочена към мен с оглед на това, че не съм заемал, не заемам и не възнамерявам да заемам държавни постове и най-вече не притежавам никакви имоти.

Ето и истинските факти:

Човекът на снимката отдолу е моят дядо Радко Илиев Мачиков. Той е бил политически затворник в лагера "Белене" през 1948-1952 г. заради активното си участие в политическите процеси около 1944 г. ,като околийски секретар на БЗНС-Никола Петков. Неговият брат Георги Илиев Мачиков - офицер от полицията преди 1944 е зверски убит, без съд и присъда, от комунистите през 1949 г. във врачанския затвор. Всички останали представители на фамилията Мачикови са преследвани и репресирани от комунистическия режим.

През 1958 г., когато моят баща Иво е на 16 години, при вписване в регистрите дядо ми взема решение да го запише с фамилно име Илиев, на малкото име на неговия баща Илия, в опит да го предпази от преследване през годините напред. Това се оказва неуспешно, а баща ми не е пропуснат, като през целия си живот по време на комунизма е обект на преследване и репресии, минавайки през "Трудови войски", възпрепятстване на професионална реализация до личен живот, носейки етикета "враг на народа".

През 2013 г. аз възстановявам автентичната си фамилия Мачиков по установения съдебен ред. Дотогава нося фамилията Илиев, която баща ми продължава да носи и до днес. Това е известно на всички, които ме познават.Възстановяването на истинската фамилия на бащиния ми род е било мое желание от ранна възраст и силно се гордея, че съм го направил.Твърденията, че това е с цел прикриване на нещо, намирам за силно обидни и прекрачващи границата на политическата помия, която мога да оставя без реакция.

Подобни внушения показват сериозна липса на елементарна правна култура или обективност на авторите изфабрикували тази клевета поради простата причина, че смяна (възстановяване) на фамилно име не е "смяна на самоличност" и всеки със сменено по този начин име носи същото ЕГН, както и всички останали данни и документи свързани със самоличността си от раждането в регистрите на всички институции и държавната администрация. Ще дам за пример, че над 80% от българските жени са с променена фамилия.

Относно твърденията за извършвана от мен незаконна дейност, ще кажа че никога не съм бил издирван, съден, подсъдим или следствен. Реалните факти свързани със строителната ми дейност преди почти десетилетие, нямат нищо общо с представените клевети. В действителност аз и семейството ми сме потърпевши от липса на действаща съдебна и правораздавателна система.

През март 2010 г. бях силово отстранен от създаденото от мен и баща ми дружество "Здравец Инженеринг", а в последствие и незаконосъобразно изключен от него. Това бе потвърдено от съда след години съдебни битки, но въпреки това аз и семейството ми загубихме всичко градено с много труд през годините, поради липса на независимо и бързо правосъдие.

Към онзи момент, дали поради наивност или неопитност, не съм си давал сметка, че за да правиш успешен строително-инвестиционен бизнес в България трябва да подаряваш апартаменти на властта.

Сблъскването ми с тази тъжна реалност в началото на моята професионална кариера и бизнес начинания е основната причина да намирам мотивация и да се боря за промяна. Не възнамерявам да се откажа, докато в България не се установи нормална политическа, икономическа и правораздавателна среда, в която всеки може да работи и да се развива благодарение на качествата и усилията си, без значение кой го управлява или в коя партия членува.

За съжаление вместо просперитет, свобода, работеща пазарна икономика и истинска демокрация, прехода в България се разви в посока на установяване на плаваща диктатура, корумпирани институции, зависими медии и сливане на държавата с мафията. Стожерите на това статукво са ДС, бившата комунистическа номенклатура на и техните наследници. Същите използват присъщи за комунистическия режим методи за упражняване на натиск, очерняне, набеждаване и унищожаване на неудобните без съд и присъда.

Добрата новина е, че това управление е към своя край.

PS: Обмислям да ви съдя!