И Парламентарната група, и БСП стоим зад Елена Йончева, от днес привличаме и международна подкрепа, заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на БСП и на ПГ на левицата Корнелия Нинова. Изявлението предизвика скандал с остра размяна на реплики между депутати от ГЕРБ и БСП.

Изпращаме писма с пълната информация за случващото се до посолствата на страните от ЕС, до Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите и "Репортери без граници", които ни отредиха ужасното 111-то място по свобода на медиите по време на управлението на Бойко Борисов, посочи Нинова.

Срещу Елена Йончева започна наказателно преследване за пране на пари, присвоени от КТБ, като прокуратурата обяви, че за това има доказателства. Депутатът е знаела, че финансирането от КТБ е с непрозрачни средства, твърди обвинението.

Председателят на БСП отбеляза, че КТБ е фалирала през 2014 г., а през 2017 г. прокурорът Иван Гешев е обявил, че са разкрити връзки на политици, които са получавали нерегламентирано пари в брой по нареждане на Цветан Василев. Нинова посочи, че до днес нито един политик не е обявен публично и срещу него не е започнало разследване, но затова пък е било повдигнато обвинение за пране на пари срещу депутата и журналист Елена Йончева. Нинова отбеляза, че за пет години Елена нито веднъж не е разпитвана и никой около разследването "КТБ" не е чувал за името й.

Защо сега, пита левицата

И се питаме защо сега, каза в парламентарната зала лидерът на БСП. "Защото това е политически процес, а не наказателен, защото това е репресия заради нейната смелост да изнесе случаите на кражба и корупция в България - за оградата с Турция, "Кумгейт" в Хасково, за строителството на пътища и да си позволи да започне разследване за къщата на един политик в Барселона, както и да го осъди за лъжа", коментира Нинова.

По думите й този въпрос не е просто за защита на Елена, а е симптоматичен. КТБ е ярък пример за задкулисие, сливане на власт и пари, на мафия и управление и истинските виновници няма да бъдат наказани, те стоят и сега отзад в това задкулисие и продължават да доразграбват КТБ, за която българските граждани платиха от джоба си, каза председателят на БСП. По думите й това е моделът на прехода, който продължава и днес. Нинова отбеляза, че третият въпрос е за държавността, защото грубо се потъпква принципът за разделението на властите. "Изпълнителната власт използва част от съдебната за политическа репресия", коментира тя. По думите й това са последните опити на една авторитарна власт да използва всички мерки, за да се спаси.

След декларацията, Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че има Конституция, в която е разписано разделение на властите, и отбеляза, че вмешателства в работата на тези институции от трибуната на НС не бива да бъдат допускани. Не бива Народното събрание да се превръща в трибунал, заяви Иванов.

Кой е крадецът

Друг депутат от ГЕРБ - Спас Гърневски, каза, че всеки народен представител може да говори от трибуната, каквото си иска. Нямате право да давате думата на крадците да викат "Дръжте крадеца", заяви Гърневски.

Депутатите от БСП настояха зам.-председателят на парламента Емил Христов да накаже Гърневски за тези думи. Моля, да наложите наказание на депутата Спас Гърневски за думите му "Не позволявайте на крадеца да вика дръжте крадеца", обърна се към зам.-председателя на парламента Емил Христов зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. "От тази трибуна се изказаха Корнелия Нинова, Александър Иванов и аз. Спас Гърневски излезе и каза - "Не позволявайте на крадеца да вика дръжте крадеца"", коментира той. "Моля да му наложите наказание, ако не, ще си търся правата в съда", заяви Георги Свиленски.

"Какво наказание? Нямаше основание", коментира Емил Христов. "Г-н Свиленски, моля да не правите несъществуващи връзки", се обърна той към депутата от левицата. "Връзките са си много съществуващи", отговори Георги Свиленски. Не разпознах никого в думите на Спас Гърневски. Възприех казаното от него като нещо, което е широко разпространявано и употребявано до този момент. Чували сте го в различни медии, заключи зам.-председателят на Народното събрание и все пак обеща да изслуша внимателно и да прецени това, което Гърневски е казал в контекста на казаното преди него.