Това каза в студиото на Нова телевизия френският посланик у нас Н. Пр. Ерик Льобедел. Според него, наличието на химическо оръжие в тази страна, въпреки ангажиментите на Русия да го унищожи, е сериозен проблем.

„Нашата оценка за успеха на ударите е различна от тази на режима в Дамаск. ПВО на Сирия, която единствена  се задейства срещу ракетите, не беше ефикасна, смятаме, че постигнахме успех“, каза още посланикът.

Той поиска пълно и проследимо унищожаване на химическото оръжие в Сирия, както и ликвидиране на тероризма в тази държава, за да се постигне политическо решение на кризата.

Отстраняването на Асад е последната стъпка в политическото решение на сирийската криза, то трябва да дойде след свободни и честни избори, смята Льобедел.

„Трябва да накараме руснаците да действат конструктивно в Сирия. Преди година президентът Макрон много ясно заяви на Владимир Путин, че няма да приеме използването на химическо оръжие“, допълни дипломатът.

Той не коментира започналото съдебно дирене срещу бившия френски президент Саркози, като каза само, че напълно вярва във френското правосъдие и очаква от него да се произнесе по казуса.