Координатите, заложени в дроновете, също така са били много по-прецизни от общодостъпните, предаде ТАСС.

Подробна информация по този въпрос бе изнесена от началника на управлението за развитие на безпилотни летателни апарати към Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-майор Александър Новиков.

По думите му, резултатите от анализа на получените образци от дроновете и тяхното използване позволяват да бъдат направени следните основни изводи:

Създаването на дронове от такъв клас е невъзможно в примитивни условия и без съответното висиксотехнологично производствено оборудване. При разработването и последващото им използване са били задействани специалисти, преминали специална подготовка в страни, произвеждащи и използващи комплекси с дронове, каза генералът.

Според Новиков, използваните основни компоненти - двигател, механизъм за управление и акумулаторни батерии - биха могли да бъдат закупени поотделно на свободния пазар.

"Сглобяването и използването им в единна система обаче представлява сложна инженерна задача, изискваща специална подготовка, знания в различни научни области и практически опит", допълни руският генерал.

Той уточни освен това, че взривното вещество на бомбите в дроновете, атакували базите в Хмеймим и Тартус, е произведено в Украйна.

"Предварителните изследвания показаха, че като основа на взривното вещество в боеприпасите е бил използван ТЕН, превъзхождащ по мощност хексогена. Това взривно вещество се произвежда от няколко страни, в т.ч. и в Украйна в Шосткинския завод за химически реактиви. Такова вещество не може да се произведе в гаражни условия или да бъде извлечено от други боеприпаси", изтъкна генерал-майор Новиков.

По данни на Генералния щаб, боеприпасите на дроновете са били снабдени с металически топчета с радиус на поражение до 50 м.

Руските военни вече са разшифровали маршрутните данни от хванатите в Сирия дронове и са стигнали до извода, че всички дронове са били пуснати от едно и също място.

Генерал Новиков коментира още, че джихадистите са започнали да използват дронове (квадрокоптери) за водене на въздушно разузнаване, но и за нанасяне на удари към средата на 2016 година.

Руското разузнаване е било наясно с това. В базите Хмеймим и Тартус са били създадени ешелонирани системи за откриване и огнево и радиоелектронно поразяване на целия спектър дронове на противника.

От руския Генерален щаб смятат, че има реална опасност терористите да използват дронове бомби във всяка точка на света, поради което са необходими сериозни мерки.

"В крайна сметка, ние успяхме да свалим седем дрона при последната атака в Сирия, а на шест от тях прехванахме управлението със средствата на радиолектронната борба", каза в заключение Новиков.