Това пресметна по БНТ тази сутрин лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, коментирайки вчерашната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество между правителство, работодатели и синдикати, предаде БЛИЦ. Днес кабинетът ще обсъди Антикризисна програма, включваща договорените от тристранката 32 антикризисни мерки за ускорено възстановяване на ДДС, намаляване на междуфирмената задлъжнялост и стъпки за ускореното приемане на страната ни в Еврозоната. Бизнесът и профсъюзите предлагат към Агенцията по заетостта да се създаде единна национална информационна система за търсене и предлагане на работа. Там ще се публикуват данни за свободните работни места и информация за образованието и стажа на безработните. От правителството смятат, че така фирмите ще могат по-лесно да намират необходимите кадри. Друга мярка е ограничаването на вноса на работници от страни извън Европейския съюз. Сред одобрените предложения е и увеличаването на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите от 260 лв. на 420 лв от 1 януари тази година.
Все още обаче няма единно мнение по предложението за намаляване на осигурителната тежест. Постигнат е консенсус и за по-силен контрол върху банките. Заплатите в бюджетната сфера ще се определят в зависимост от възможностите на бюджета и икономическия растеж. Като антикризисна мярка се предвижда и създаването на пазар за природния газ - като фирмите ще се договарят свободно с доставчиците и отделно за транзит на синьо гориво.
Все още по много важни проблеми не сме постигнали консенсус, изтъкна още Тренчев и изрази надежда, че по голяма част от спорните точки ще бъдат намерени приемливи решения.
"Ако останат повече пари в бизнеса, той ще се развива по-добре - това е мнението на работодателите и на правителството. Досега този жест е правен няколко пъти и ние не виждаме особен ефект в това, затова синдикатите заемат друга позиция", каза още лидерът на КТ "Подкрепа".
"Много е ценно за държавата, че в такъв период тристранният диалог проработи. Трябва да е ясно, че по това, по което има пълен консенсус, то автоматично става програма на правителството. Но по това, по което няма такъв, правителството може да реши да приложи или да не приложи определена мярка, или пък да реши нещо съвсем трето, то не е ограничено от нашите мнения", изтъкна Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по повод договорените антикризни мерки на тристранката.
"Българската икономика е в състояние на свободно падане през последните 12 месеца. Всички външни фактори са силно враждебни спрямо дейността на фирмите. Така че, ако те не получат подкрепа, влизаме в ситуация, в която имаме структурен проблем. Всички ресурси са изстискани и фирмите трябва да получат глътка въздух. Според нас свалянето на осигуровките е безусловно правилна мярка", коментира той.
Прокопиев беше категоричен, че ако целта е запазване на максимален брой работни места, трябва да бъдат подкрепени коректните работодатели. Слагането на всички предприемачи в един кюп е погрешно, подчерта той.