КНСБ има принципни различия с правителството по бюджетната философия и перата в бюджета за 2010 година, каза пред журналисти днес зам.-президентът на синдиката Пламен Димитров. В условията на криза, а кризата за България през следващата година ще бъде най-тежката, ние се опитваме да преразпределим през бюджета по-малко средства, което не е правилно, коментира той.
Всички прогнози показват, че тази година няма да има баланс на бюджета, добави Димитров. Във Великобритания бюджетният дефицит ще бъде 12 процента, в Германия - 8 процента. При нас такъв висок процент не може да има, но можем да вземем пари от фискалния резерв, който е точно за това, каза Пламен Димитров. С тези пари могат да се подкрепят политики към нискодоходните групи, отбеляза той. Това са хора, които харчат парите си предимно за храна и ще подкрепят българските фирми, които произвеждат хранителните стоки, смятат от синдиката.
В КНСБ смятат, че трябва да има необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.
Безработицата през 2010 г. ще нараства, заявиха от синдиката е предложиха да има данъчна преференция от 5 на сто при допълнително осигуряване за безработица. Според КНСБ догодина ще има 550 000 безработни при 300 000 сега.
В проектобюджета няма заложено увеличение на пенсиите и заплатите, добави той.
Тежестта на кризата ще бъда пренесена върху плещите на трудовите хора в България, каза президентът на КНСБ Желязко Христов. В предложения ни вид не можем да одобрим бюджета на страната и категорично не приемаме бюджета на Националния осигурителен институт, допълни той.
Естествено е през следващата година да има социално напрежение и протести, ако властта остави политиката само в ръцете на финансовия министър, коментира Христов.
От КНСБ предлагат да бъде увеличена вноската за помощ при безработица от един на два процента, или да бъдат добавени средства в бюджета, за да бъдат гарантирани правата на безработните. КНСБ настоява това, което е записано в Кодекса за социално осигуряване, да бъде изпълнено и с около 6.5 на сто да бъдат осъвременени всички пенсии по швейцарското правило. Предлага се отпадане на тавана на пенсиите от началото на следващата година.
Така предложен, бюджетът за 2010 г. няма да стимулира икономически растеж, каза Желязко Христов.
Ние смятаме, че не трябва да се подкрепя само износът и да не се разчита на вътрешното потребление, добави той.
Ръководството на КТ "Подкрепа" на свой ред заяви, че отчита тежкото наследство от предишното правителство и огромните трудности, които очакват страната през 2010 г., но не може да подкрепи проекта за бюджет за 2010 г. Становището на синдиката е за тригодишната прогноза и Закона за държавния бюджет 2010 г. Ръководството на синдиката мотивира решението си да не подкрепи проектобюджета с това, че той има рестриктивен характер и с опита на Министерството на финансите да прехвърли тежестите на кризата върху хората на наемния труд и най-бедните слоеве от населението.
В становището се посочва, че нито в бюджета за 2010 г., нито в тригодишната бюджетна прогноза, има идея за политика по доходите.
Фактически България остава на дъното в ЕС с мизерните си доходи и цялата тежест на кризата се стоварва върху хората на наемния труд, които изпадат в крайна бедност, заявяват от синдиката. Доказателство за това е състоянието на минималната работна заплата, отбелязват от КТ "Подкрепа". Нетният доход от замразената на 240 лева работна заплата е 187.50 лева, а прагът на бедност за 2009 г. е 194 лева, при 211 лева за 2010 г., се отбелязва в становището.