"Одобрявам смяната на Румен Порожанов, даже мисля, че е малко закъсняла", заяви бившият вицепремиер Валери Симеонов пред журналисти в парламента.

По-рано днес по предложение на премиера Бойко Борисов парламентът освободи подалия оставка Порожанов като министър на земеделието, храните и горите и избра на негово място Десислава Танева, която досега беше председател на земеделската комисия в парламента, но и заемаше поста във втория кабинет на ГЕРБ.

"Г-жа Танева е била министър, познава добре проблемите както в бранша, така и в министерството, но мисля, че няма да й бъде лесно. Дано да не се поддава на лобизъм поне в такава степен, на каквато бяхме свидетели при досегашното ръководство на министерството", добави лидерът на НФСБ, цитиран от БТА.

Той коментира, че и по-рано е искал смяната на Порожанов "по темата за явния лобизъм, който беше приложен при промяната на наредбата за училищен плод и мляко". И изтъкна, че тогава лично е поискал рокадата от премиера Борисов на председателски съвет на управляващата коалиция, но не смятал, че трябва да го оповестява публично.

Според Симеонов трябва да има още рокади в земеделското министерство.

"Има основания да се извършат още промени, включително и по регионални дирекции, където все още кадри на ДПС продължават да кадруват и дерибействат, особено по отношение на стопанисването на държавните гори", изтъкна депутатът.

Попитан дали самият Порожанов е бил човек на ДПС, Валери Симеонов отговори: "Не, не мисля".

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: "Мисля, че едните министри са назначени от Борисов, а другите са му подадени от други хора и той няма контрол върху тях". На въпрос кои са тези хора в случая с Порожанов, тя отвърна: " Смятам, че има обвързаност с Делян Пеевски".