"Днес отправих въпрос към НСО на какво основание, колко пари са изразходвани и колко души са ангажирани за охраната на частното лице - бизнесмен Ахмед Доган" - това съобщи тази вечер във Фейсбук страницата си вицепремиерът Валери Симеонов.

Той публикува и копие на писмото, което е изпратил до началника на службата за охрана генерал-майор Данчо Дяков. В него Симеонов пита:

1. На какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган - частно лице (бизнесмен)?

2. От колко години се осъществява охраната му, колко души са ангажирани и какви средства се осигуряват за неговата охрана?

3. Каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите?.

Снимка: БТА

През март 2016 година от НСО вече отказаха да отговорят на подобни въпроси за почетния председател на ДПС с обяснението, че това е класифицирана информация и не може да бъде огласявана. Тогава от "Дневник" питаха по Закона за достъп до обществена информация - дали има решение за осигуряване на охрана на Доган, след като той вече не е депутат; по кой ред евентуално е взето това решение (по Закона за НСО или по Правилника за устройсто и дейността на НСО); какъв е видът на охраната и какво е основанието за поставянето й са класифицирана информация и са със секретен гриф за сигурност.

Единственото, което обявиха от службата, която тогава беше оглавявана от ген. Ангел Антонов, беше откога е решението Доган да има охрана - 14 юли 2009 г. Той беше народен представител в 41-вото Народно събрание (2009-2013 г.). 

Преди дни стана ясно, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна.