Специализираната прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по сигнала на вицепремиера Валери Симеонов срещу министъра на туризма Николина Ангелкова за плажните дискотеки в Слънчев бряг, съобщи в. "24 часа", като се позова на неофициална информация.

Според магистратите няма основания да се образува досъдебно производство, защото липсват данни за извършено престъпление от страна на туристическото ведомство, което да е в компетенциите на Спецпрокуратура. В сигнала си Симеонов твърдеше, че служителите на Ангелкова са дали категории на петте плажни дискотеки незаконно. Според вицепремиера заведенията на "Слънчев бряг - юг" нямат място на плажа, тъй като не са временни постройки, а монолитни.

Тогава пред медиите той твърдеше, че освен това от тях идва наднормен шум. Това обаче не бе споменато в сигнала му до прокуратурата, защото той е само срещу категоризацията на заведенията.

Симеонов сезира спецпрокуратурата в началото на юни. Малко след това строителният контрол съвместно с Министерството на туризма и с геодезисти направиха проверка на същите плажни заведения и установиха, че THE ONE, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и BEDROOM са законни постройки. Причината - конфигурацията, която заемат и мястото, на което са разположени, съответстват на схемата, утвърдена от министъра на туризма и главния архитект на Несебър.

При действията си министърът на туризма не е допуснал нарушения на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, нито на други закони, е заключението на Спецпрокуратурата.

Все пак продължаващата акция "Тишина" на Симеонов успя да затвори за няколко дни култовата дискотека Cacao beach, но след като собствениците изпълниха предписанията на Регионалната здравна инспекция, пак отвориха врати.