Бившият вицепремиер от Обединени патриоти Валери Симеонов се обяви категорично против предложението на ГЕРБ за отпадането от Изборния кодекс на забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в изборния ден.

"Едно такова предложение означава - дайте да променим закона, за да угодим на нарушителите. По тази логика трябва да направим закон, който, ако има много убийства, да ги оправдава. Това, че СЕМ не си върши работата въобще, че се нарушава гадно, брутално законът и в деня на изборите и с измислените анкети, не означава, че не трябва да се налагат санкции. След като СЕМ не може да си свърши работата, нека по-добре променим закона в тази посока, те да носят отговорност за това, че не си вършат работата", каза пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ, който сега е депутат.

Според него процесът на гласуване в изборните секции не е укорим, но гласоподавателите влизат в секциите вече с изградено убеждение.

"Подведени, с промито мислене, купени влизат. Но самият процес на гласуването според мен не е укорим, манипулации не се вършат в секциите и след това", коментира още Симеонов.

"Докато не се справим с фалшивите новини, докато не се справим с киберсигурността, забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в изборния ден трябва да остане", заяви и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

"Кой ще понесе отговорността, ако няколко медии обърнат изборния резултат в изборния ден в пет следобед?", попита той и припомни, че забраната е била въведена, за да не се манипулира общественото мнение по средата или към края на изборния ден.

По думите му, ако забраната отпадне, това ще окаже влияние върху избора на гласоподавателите.

Хамид допълни, че не е състоятелен аргументът забраната да отпадне, защото не се спазвала.

"Трябва ли да отменим и Закона за движение по пътищата, защото шофьорите карат с превишена скорост?", попита риторично депутатът от ДПС.

Вчера ГЕРБ внесе предложението си в деловодството на парламента, в рамките на периода между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс. Законопроектите са два. Единият внесен съвместно от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а другият от "Воля". Двата бяха приети на първо четене на 19 декември 2018 г.

От управляващата партия предлагат да се отмени сега действащият текст, а именно резултатите от социологическите проучвания да се оповестяват след 20.00 ч. на изборния ден, както и резултатите от допитвания до общественото мнение по повод на изборите да не може да се огласява под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден.

Мотивите на вносителите кореспондират с доклада за организацията и провеждането на избори в периода 2015-2017 г. на Централната избирателна комисия. Тя е била сезирана с множество сигнали за публикуване на резултати от социологически изследвания в деня преди вота и в изборния ден в електронни медии, както и чрез препращането към профила на доставчиците на такива медии в социалните мрежи. Предложението е продиктувано от наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват тези данни, което поражда неравнопоставеност между тях, аргументират се още от ГЕРБ.