"ГЕРБ пред очите на цялото общество влезе в коалиране с ДПС. Нека ГЕРБ да реши кой иска да й бъде партньор. Ако иска ДПС, да заповяда", това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в сутрешния блок по БНТ.

"Настоявам за спешен коалиционен съвет след завръщането на премиера в България. По този начин не може да продължаваме воденето на политиката. Нещо повече, с колегите вчера, изрично сме поставили въпроса за денонсиране на коалиционното споразумение с ГЕРБ", каза още Симеонов.

По думите му от това ще зависи продължаването на управляващата коалиция.

Симеонов поясни, че във вчерашния ден НФСБ се е събрала с ръководството на ВМРО и са си дали равносметка, че решението за партийната субсидия не трябва да преминава. Според него то трябва да бъде отложено, за да има консултация с всички политически сили.


"В тази връзка се обърнахме писмено към нашия коалиционен партньор, който освен всичко друго преди два дни си позволи да наруши и коалиционното споразумение и програмните приоритети, под които сме се подписали и под които сме съставили правителство. И без друго плащаме висока цена за присъствието си във властта. Не може да се извиняваш. Не може да предприемеш такъв удар срещу демокрацията", каза още Симеонов.

"С едно аварийно пристигане в парламента премиерът разпореди на неговата партия да внесе предложение за 1 лв. Това предложение не е обсъждано в коалиционен съвет", каза още лидерът на НФБС.

Според него в България американският модел на финансиране на партиите ще бъде афганистански.

"Цялата тази тема започна с един ненормален начин на правене на политика, политика на емоция, политика на инат. Намаляването на субсидията не е коментирано в никакъв формат. Даже не е коментирано в самия ГЕРБ. Това било отговор на други популистки предложения от опозицията", каза той и посочи, че на опозицията е работата да прави популистки и налудничави предложения.

"Отговорността на изпълнителната власт е коренно различна, тя е в пъти по-голяма", каза още лидерът на НФСБ. Според него такова предложение ликвидира многопартийната демокрация.

"Колкото и да не е приятно на голяма част от нашите сънародници многопартийната демокрация е най-висшата форма на демокрация", каза още той. По думите му едно премахване на субсидиите превръща системата в американски модел, който в България ще бъде афганистански.

"Какво означава американски модел - финансиране, от което остават две партии", допълни още Симеонов.

Припомняме, че вчера Бюджетната комисия в парламента прие на второ четене намаляване на субсидията на 1 лев.