Това заяви министърът на здравеопазването проф. Анна Мария Борисова по bTV и допълни, че "не вижда скоро да се случи медицинското остойностяване, защото според закона трябваше да има консултативен съвет към Министерство на финансите, който да направи това".
На въпрос дали здравеопазването в този случай е заложник на финансовото министерство Борисова отговори: „Точно така".

Късно снощи премиерът Бойко Борисов обяви решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, че доплащане в болниците няма да се въвежда. На заседанието й е участвала и министър Борисова.
Вицепремиерът Симеон Дянков ще внесе на днешното редовно заседание на Министерския съвет анализ за размера, обема и състоянието на клиничните пътеки в болничната помощ.

Според здравния министър никъде в света основният пакет здравни услуги не е напълно финансиран. При допълнителното заплащане става дума за доброволен здравноосигурителен фонд и обсъдихме дали вече е време да се въведе и в България, каза още Борисова.
Според нея при задължителния фонд винаги има недофинансиране и затова има доброволен фонд, който да дофинансира тази разлика.

Логиката на доброволното здравно осигуряване министър Борисова разви в началото на месеца. Задължителният здравен фонд (НЗОК) трябва да покрива около 60-70% от медицинските услуги, а разликата до 100% ще бъде поета от доброволния фонд, "който всеки, ако желае, ще го направи това осигуряване и има правото да се осигури на малък, на среден, на голям пакет“, посочи здравният министър.
“По този начин този, който има на 100% осигуряване, когато отиде на консултация или в болница, той няма да плати нищо, но ако аз имам само задължителният - то отивайки в болница, аз ще трябва да доплатя разликата“, поясни тогава Борисова.

„Пациентите ще регулират хоспитализацията, защото ще имат възможност да избират дали да влязат в болница. И сега се плаща нерегламентирано и регламентирано. Има пациенти, които са социално слаби, но попадат в болница и нямат допълнително осигуряване. Трябва да има допълнителен държавен фонд за социални слаби, както е в другите страни", бе категорична днес Анна- Мария Борисова. 

Очаква се първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" да бъде именно на тема здравеопазване. Работна група от БСП и ДПС вече изготвя мотивите на вота и до края на седмицата искането ще бъде внесено в Народното събрание.