Изданието съобщава, че президентът Росен Плевнелиев вече е започнал консултации за съставяне на служебно правителство. По конституция държавният глава трябва да назначи служебен кабинет, ако партиите в парламента се откажат от мандата си или не успеят да съставят ново правителство в рамките на този парламент. New Europe твърди още, че провеждането на изборите вече е планирано за април, въпреки че датата все още не е огласена.

Вестникът съобщава, че „зад кулисите вече е започнала истинска война, в която президентът и приближените му използват единствения си коз, за назначаване на преходно правителство, което да трасира пътя за опонентите на Бойко Борисов да спечелят достатъчно гласове на изборите, за да си осигурят място в следващото коалиционно правителство“.

New Europe коментира, че такава коалиция няма да бъде постигната лесно, защото най-добрите партньори за партията на Бойко Борисов ще бъдат личностите, „които докараха България до ръба на катастрофата“. В края на кратката публикация пише, че според източници на New Europe от София, президентът много би искал да назначи за служебен премиер Симеон Дянков - „основният отговорен за провеждането на политиката на ЕС на икономии, която доведе България до границите на социален бунт“.

Публикацията в New Europe е маркирана като извънредна новина, а заглавието е „В България се борят за служебното правителство“. В същото време български медии съобщиха, че вчера Симеон Дянков е бил забелязан да влиза в сградата на администрацията на президента.
 


Самият Росен Плевнелиев утре започва консултации с всички парламентарни групи за сформиране на ново правителство - всички заедно, не поотделно, за да няма и капчица съмнения за тайни коалиции, договорени в президентството, както обяви самият той.
В понеделник ще връча мандат на ГЕРБ, каза още държавният глава и упрекна премиера, че не е довършил мандата си, което "бе отговорната позиция".