На срещата са присъствали и представители на търговските банки, депутати и независими икономисти. За продължаване на реформите в здравеопазването и пенсионната система и ускорено усвояване на средствата от европейските фондове са се обявили независимите икономисти. За да се извършат тези реформи е необходима много по-голяма подкрепа, която за момента липсва, смятат те, допълват от министерството, предаде БТА.

Нереформираните системи, сред които са пенсионната и здравеопазването, трябва да понесат ограничения. Подкрепа среща идеята за увеличаване на пенсионната възраст, което е начин за безболезнено облекчаване на пенсионната система, се посочва още в съобщението.

По думите на Дянков допълнителните приходи в бюджета, които трябва да съберат до края на годината, са 1.5 млрд. лева, и събирането ще стане чрез мерки и в диалог с експертите, за да се реши кои от тях са добри и кои няма смисъл да се обсъждат. Министърът е представил мерките, които са обособени в четири групи - мерки за подкрепа на бизнеса, за финансова дисциплина, за подкрепа на фиска и за пазара на труда и социално-осигурителните системи. Има някои мерки, които са добри за развитието на бизнеса и на банковата система, макар и да не водят до повече приходи или намаляване на разходи, е коментирал Дянков.

Преобладаващото мнение на икономистите е, че предложенията трябва да бъдат ориентирани повече към намаляване на разходите, в това число намаляване на капиталовите и текущи разходи на държавните институции, допълват от министерството. По думите на финансовия министър, постигането на повече приходи и по-малко разходи на стойност 1.5 млрд. лева би било добър резултат за правителството. Икономистите са се обявили и за реформи в структурите на МВР и Министерството на отбраната, както и в областта на земеделието, където, по думите им, субсидиите надвишават тези за здравеопазването.

Сред предложените идеи са били още намаляване на държавната субсидия за БДЖ и приватизацията на активи на държавните железници, в т.ч. на по-големи ж.п. гари; преглед на разходите на всички държавни институции и възможностите за ограничаването им; спешно навлизане на страната ни на пазара на предписани емисионни единици, където, според експертите, има сериозно изоставане.

Вероятно може да се наложи въвеждането на еднократни или временни данъци, са прогнозирали някои от участниците в дискусията. Общо е било виждането за цялостната необходимост от рестриктивен подход на правителството в сферата на публичните финанси, се посочва в съобщението. Предстои предлаганите от правителството работни мерки да бъдат представени и обсъдени със социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По-рано днес Националният съвет за тристранно сътрудничество, в който участва и Дянков, се е обединил около мнението, че е нужно замразяване на държавно регулираните цени за 9 месеца.