Ако премиерът поиска оставката на Валери Симеонов, управляващата коалиция няма "да се счупи", напротив - това ще доведе до заздравяването й, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в отговор на коментара на Бойко Борисов за съдбата на вицепремиера.

По-рано Сидеров призова за незабавно свикване на коалиционен съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти", на който да бъде поставен въпросът за оставката му заради  думите му, че майките на деца с увреждания, които нарече "кресливи жени" с "уж болни деца". Председателят на "Атака" заяви, че свалят политическото си доверие от него и не е пречка това, че Борисов е в ОАЕ, можело да осъществят конферентна връзка.

Премиерът обаче отвърна пред журналисти, че има телефон и ако иска, Сидеров може да му се обади. 

"Мога да поискам оставката на Симеонов, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения, а ако искам тази оставка силово, ще се счупи цялата конструкция на управлението", каза още Борисов.

По думите на Волен Сидеров искането на оставката на Валери Симеонов не е проблем само между патриотите, а и на правителство.

По този повод Сидеров отвърна задочно, че не оставката, а стоенето на инат във властта от страна на Симеонов може да коства цялата конструкция на правителството.

"Затова аз предлагам нещо, което е спасителен план за правителството - да се извади от властта вече дискредитираният вицепремиер, да се предложи друг и да вървим напред към по-съществени въпроси. Става дума за неприемливо, абсолютно недопустимо изказване на вицепремиер на държавата и реакцията в цивилизованите страни, политическата реакция, е оставка", каза председателят на ПГ на "Обединени патриоти", цитиран от БНТ.

Той каза още, че има кой друг от редиците на Патриотите да продължи вицепремиерския мандат на Валери Симеонов.

"Разговарял съм и с Цветанов, и с Каракачанов по телефона, засега нямам потвърждение, че в днешния ден това може да се случи. Тук съм и чакам", каза още Сидеров по повод искания от него коалиционен съвет.

Междувременно самият Красимир Каракачанов каза пред журналисти, че е изпратил покани до двамата си колеги - Симеонов и Сидеров, за коалиционен съвет утре в 14.30 часа и каквото има да каже, ще го каже там, след което ще го каже и на медиите. Така той отговори на въпрос кога предстои съвет на малката коалиция и дали той лично ще свали доверието си от Валери Симеонов, предаде БТА.

"Аз не съм някои, казвам какво правя аз. Първо казвам на колегите си какво мисля и тогава си споделям мнението пред медиите", заяви вицепремиерът и военен министър.

Каракачанов не каза къде ще се състои съветът утре с аргумента, че ако го направи пред медиите, няма да могат да работят.

Попитан дали ще си носи синята каска, той отговори, че тя вече е изиграла ролята си.

"Днес поводът е съвсем различен, пред тези хора с униформа да коментирам политически въпроси не е редно. Второто, което не е редно и никога не съм го правил, е да коментирам нещо пред медиите, без да съм го казал директно пред моите колеги", заяви още Каракачанов.

По-рано днес самият Валери Симеонов заяви, че няма за какво да подава оставка, тъй като е казал истината. Той дори получи подкрепа от работодателските организации, които заявиха, че не искат нови избори заради "уличен натиск".