Тези евроизбори ще бъдат ключа към оцеляването на цялото правителство, или ще доведат, или не до предсрочни парламентарни избори, заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

По думите му, ако патриотите се представят слабо на предстоящите евроизбори, това ще доведе до предсрочни парламентарни избори.

Сидеров припомни желанието си трите патриотични партии - "Атака", НФСБ и ВМРО, да се явят заедно на изборите за европейски парламент.

По повод твърденията, че напрежението в коалицията идва от това, че той иска да оглави листата й на евроизборите, но това не е било одобрено, той каза:

"Никога не съм поставял въпроса аз да водя листи или да ходя някъде в Брюксел или зад Брюксел, коментира Сидеров и допълни, че единственият въпрос, който е поставял пред колегите си от НФСБ и ВМРО е дали ще се явят заедно. - "Ако решим това, ние трябва да започнем да работим по този въпрос. Разбирам от тези неща, мога да преценявам. Изпускаме времето".

Депутатът припомни, че евроизборите са след 6 месеца. Чакането не работи в полза на цялото управление, допълни той.

"Не мога да сложа срок, защото ще бъде ултиматум. То ще си покаже. Ако се забави много, ще бъда принуден да действам както е добре за партия "Атака", каза още Сидеров.

По отношение на партийните субсидии Сидеров заяви, че е очевидно, че този въпрос дразни хората и трябва да се обсъди разумно.

"Трябва да се питаме дали това ожесточение срещу партиите е добро, защото партиите са същността на парламентарната демокрация, каза той. Други варианти по думите му са тоталитаризъм, монархия, диктатура, президентска република, корпоративна държава", изтъкна той.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви в "Шоуто на Слави", че е готов пак да предложи субсидията да бъде намалена от 11 на 1 лев на глас (ГЕРБ направи това, но не беше прието - б.р.), но предупреди, че това крие рискове тогава партиите да се финансират от олигарси и черни каси и да бъдат зависими.

Според Сидеров въпросът със смяната на системата на държавно управление може да се обсъди и той е готов да участва в такъв дебат.

На въпрос как ще работи с Валери Симеонов в парламента, той отвърна:

"Сега ще видите, при нас всичко е прозрачно, няма скрито покрито".

Той допълни, че критиките му към Симеонов са били към него във функцията му на вицепремиер.

"Исках да насоча погледа и управлението на правителството към наистина важните неща, които сега изкарват хората на улицата, не трябва да си затваряме очите. Това са доходи, стандарт на живот, горива. Нима не можем да преосмислим, ако сме направили грешки", коментира той.

Попитан защо не е подкрепил номинацията на Марияна Николова за вицепремиер Сидеров каза, че не я познава като политик, а за поста е нужен политически опит.

По отношение на това, че депутатите на "Атака" ще станат по-малко след връщането на Симеонов в парламента, той заяви, че партията се е жертвала още при съставянето на листите за изборите.

"Да не забравяме важното - ако не бях настоявал, аз бях мотора на това обединение, ако не бях го направил, нямаше да има управляваща коалиция", подчерта Волен Сидеров.