Председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на партия "Атака" Волен Сидеров предложи изтегляне на законопроекта, който предвижда мерки срещу вдигането на прекомерен шум в курортите. Пред БНР той се мотивира с това, че мерките за контрол на вицепремиера Валери Симеонов по Черноморието подлагат бизнеса на натиск и гонят туристи.

По този начин обаче той продължи атаката си срещу нещо, която за пореден път прави патриотичната коалиция нестабилна. Вчера Сидеров заяви, че започва контрапроверки по морето заради "ударите по българския туристически бизнес".

"Нещата около Слънчев бряг бяха представени едностранчиво и тенденциозно, нямаше я гледната точка на самия туристически бизнес. Промените в Закона за шума, в Закона за устройство на територията за преместваемите обекти... Лично с очите си видях какви поражения нанася този закон (за шума), защото не е домислен - огромен отлив на туристи и финансови щети за туризма. Целта на вицепремиера беше да се повишат доходите в туризма. Оказва се, че става обратното. Когато в края на годината отчетем спад в туризма - кой ще е виновен, кой ще понесе отговорността? Този спад в момента е факт", коментира днес председателят на "Атака". 

"Беше съставен един специален щаб към областния управител на Бургас и тук бизнесмените разказват ужасяващи неща. Изсипват се десет души проверяващи всеки ден в заведения, в хотели - МВР, НАП, РДНСК, Митници, започват да искат документи, блокират работата, започват да проверяват личните карти на влизащите в някое заведение, колите им... Все едно има терористичен акт. Всичко това отблъсква категорично хората и тук оплакванията бяха много сериозни. Аз смятам да направя поредица от кръгли маси, дискусии, защото тук хората от бизнеса са смачкани. Тях ги е страх. Те казват: ако сега застана пред камерата ви, утре ще ми дойдат на проверка и ще ми съсипят бизнеса."

Не знам на какво се дължи този хъс на Валери Симеонов, допълни Сидеров, според когото защо се бърза е въпрос, на който вицепремиерът дължи отговор.

"Няма разбиране от негова страна, той продължава да смята, че това е един хубав закон, че трябва да се направи, но бизнесът е на обратно мнение", подчерта Волен Сидеров и допълни: "Искам да проверя тази чрезвичайна комисия, която ходи като някаква болшевишка комисия да тормози бизнеса, да се провери как е съставена, по чие нареждане - Министерският съвет, премиерът участва ли, дал ли е нареждане на областния управител, въобще да се провери по какъв начин тази полицейщина се прилага върху бизнеса. Вицепремиерската работа е да се координира работата между министерствата, не да ходиш като шериф да свикваш щабове и да се притиска бизнеса./.../ Искам да излезе на бял свят защо се прави това, защо избирателно отделни заведения се проверяват, други не. Какво е това - някаква нелоялна конкуренция ли, какво точно, трябва да се разбере."

Запитан дали води война с Валери Симеонов, Сидеров поясни, че си говорят, но той не приема аргументите му.

Атакуването на българския бизнес не е продуктивно, категоричен бе Сидеров, според когото проблемите са другаде:

"Ние имаме много случаи на много чужди псевдоинвеститори, които идват тук, при едни ощетяващи условия правят договори, примери, ЕРП-тата, ЧЕЗ, златната концесия, дайте да им направим на тях проверки! Да видим там как са. В България има 565 концесии за природни богатства. Хайде да ги проверим тях с такъв извънреден щаб, ще предложа, и да видим как се изпълняват концесии, защото има много нарушения. Там щетите за България са стотици милиони. Това за мен е същественото, не толкова децибелите на музиката в някое заведение."

Лидерът на "Атака" оцени като разумно предложението на министерството на туризма курортите да се зонират и част от тези зони да подлежат на различна регулация за шума.

"Да се знае, че отиваш в парти зона или в по-тиха зона. Ако това се приеме, може би страстите ще утихнат", прогнозира той.

"В приватизационния закон няма нищо нередно, страшно, лошо. Той регулира приватизацията и не е лобистки", каза още Сидеров.

И отхвърли и аргументите на своите партньори срещу приетите тази седмица промени в приватизационния закон. Според НФСБ тези промени помагат на собствениците на "Български морски флот" братя Домусчиеви да си спестят близо 60 милиона лева задължения. Сидеров обаче се позова на експерти от Агенцията за приватизация:

"И установих, че, ако този закон не беше приет, се подготвяла несъстоятелност на БМФ, където българската държава има 30%, и тя щеше тогава да загуби триста милиона, а не 50. Това ме кара да казвам, че вече съм скептичен, нямам това пълно доверие и ще проверявам всичко."