Всички политически битки в Народното събрание нямаше да са възможни без основната - за Освобождението на България, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред паметника на Цар Освободител в София, където  заедно със свои съпартийци отбелязаха националния празник.

Снимка: Иван Григоров

По думите му темата за Освобождението е по-актуална от въпроса за кворума в Народното събрание.

Снимка: Иван Григоров

Междувременно лидерът на "Атака" публикува приветствие във Фейсбук. Ето какво написа той:

"Честит национален празник, българи! 3-ти март е жива дата, тя не е прашна страница и трябва да ни даде поуки за това, което се случва днес. Темата за Освобождението на България от турско робство я приемаме като жива и актуална тема, по-важна от кворума в Народното събрание. Ако нямаше Освобождение, нямаше да има Народно събрание. Неслучайно император Александър II гледа към сградата на парламента, за да помним кой е подписал манифеста за обявяване война на Турция, за освобождаване на угнетените христстиянски народи.

В момента имаме учебници, в които нашите деца учат, че българи и турци живеели заедно, пеели, танцували и се черпели с баклава по време на празниците. Ще минат няколко години и сигурно ще пише, че едва ли не сме процъфтявали по време на Османската империя. Цинизъм! Отвратителен цинизъм, който обаче се преподава на българските деца. Затова лично ще разговорям с министъра на образованието Красимир Вълчев. Затова Атака е помощник на властта, за да може да налагаме и изискваме определени политики.

Ние, българските националисти от АТАКА, се надяваме всички политици един ден да бъдат патриоти и националисти, в този добър и хубав смисъл на думата, които да кажат, че България е основният ни интерес. А всички останали блокове, съюзи и принадлежности са нещо, което минава и отминава. България е вечна! Днешните т. нар. наши евроатлантически приятели, на които се кланят ден и нощ, бяха тези, които поддържаха Османската империя. Бяха тези, които казаха на султана - искате ли помощ, искате ли военни специалисти срещу тези разбойници, които се бунтуват - имам предвид българите, които направиха Априлското въстание, имам предвид Левски, Ботевата чета, всички герои, пред които ние се кланяме. Западът поддържаше Османската империя, а прадядовците на Меркел, Тереза Мей, Юнкер и т. н. казаха да нарежат България на парчета в Берлин.

Какво става в днешния ден? Идва другарят Столтенберг и се среща на 4 очи с министър-председателя. Какво си говориха, за какво го е убеждавал? Аз ще задавам тези въпроси. Дали ще науча истината, е друга работа. За какво го е убеждавал ли? Мога да ви кажа, тъй като много години вече се занимавам с анализи и мога да преценя, че генералният секретар на НАТО е идвал тук, за да превърне България във фронтова линия срещу същата тази Русия, която ни освободи. България е важна и точно затова тук идват генералните секретари на военните блокове, за да ни направят отново фронт, за да ни превърнат отново в инструмент за поразяване на тези, които ни освободиха, които проливаха кръв за нашето Освобождение.

Но ние, българските националисти от АТАКА, сме за това - да напомняме, да вдигаме глас, когато трябва, и да правим, каквото можем.

От нас зависи дали ще гледаме безучастно собствената си съдба. Ние от АТАКА правим каквото трябва. Българският народ дали ще се събуди, зависи от него. Трябват ни сили, за да показваме накъде да върви нашето управление. Ще го правим, докато сме живи.

БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!".