Глобалният пакт за миграцията на ООН е антиевропейски. Това обяви председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров в Народното събрание.

Той подчерта, че патриотите имат основна роля за решението на правителството да не подкрепи документа и обвини външния министър Екатерина Захариева, че не е запознала обществото със съдържанието му.

"На коалиционен съвет, който е висшият съвещателен орган на управлението, се взима решение да не подкрепяме пакта. Министърката на външните работи на заседание на парламентарната комисия по външните работи каза, че като цяло, в по-голямата си част от мерките, ще бъде от полза за България. Аз отговорих, че ако някой намери в този пакт нещо полезно за България, след като бъде преведен и актуализиран, ще го почерпя. Такива твърдения са манипулация", коментира лидерът на "Атака".

Според него пактът промотира джендър-перспективата, нарича миграцията източник на просперитет, изисква легализиране на нелегално влезли в страната мигранти и даване стипендии и финансова помощ.

На срещата, организирана от Сидеров, не дойдоха поканените - министър Екатерина Захариева, зам.-министър Георг Георгиев и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.