След месеци на отлагане Швейцария сложи край на преговорите за отношенията си с ЕС, обяви днес правителството, цитирано от световните медии.

Президентът на Швейцария Ги Пармлен каза на пресконференция, че конфедерацията е приключила с преговорите за споразумението, целящо да унифицира правните рамки за участието на Швейцария на единния европейски пазар и да установи механизъм за разрешаване на спорове, предаде Франс прес.

Швейцарското правителство съобщи, че продължилите с години преговори с ЕС по всестранния пакет от двустранни споразумения са се провалили и двете страни не са успели да се договорят по ключови въпроси като трансграничното придвижване на търсещите работа.

Министърът на външните работи на алпийската страна Иняцио Касис е уведомил шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен за решението на страната му да се оттегли от преговорите, информира Асошиейтед прес.

Касис каза, че Швейцария се надява да остане близък партньор на блока с 27 страни членки, с който има над 100 двустранни договора.

Решението да се сложи край на седем години преговори между Берн и Брюксел може да има много и различни последствия върху отношенията между Швейцария и най-големия единен пазар в света, който я заобикаля. То може да намери отзвук и във Великобритания, която се опитва да регулира отношенията си с ЕС след Брекзит, отбелязва АП.

ЕС вече предупреди, че липсата на споразумение може да навреди на съществуващите договорености, включително сътрудничеството в областта на търговията, образованието и научните изследвания.

ЕК заяви, че съжалява за решението на Берн да сложи край на преговорите за институционалното рамково споразумение, което да регулира двустранните отношения, съобщи Франс прес. "Съжаляваме за това решение предвид напредъка, който постигнахме през последните години, за да превърнем в реалност институционалното рамково споразумение" подчерта в комюнике изпълнителният орган на ЕС.