Делегация от Швеция се очаква да пристигне в България за проверка дали базите "Граф Игнатиево" и "Безмер" могат да приемат самолети "Грипен", съобщава БНР.

Възможностите за осигуряване на т.нар. заместващи изтребители страната ни потърси от няколко държави.

Само Швеция и Франция отговориха положително на запитванията на МО за доставка на самолети. Разговори вече е имало с представители и на двете държави. Огледът трябва да установи нужно ли е допълнително оборудван. В отговорите имало и цени за лизинга, но те не бяха оповестени, уточни министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"Търсим само оферти, а решението ще го вземе Народното събрание, защото цената е над 100 млн.", коментира Стоянов.

Авиобаза "Граф Игнатиево" в момента е в реконструкция заради нуждите на очакваните през 2025 г. първи осем Ф-16. Заради това МиГ-овете бяха пребазирани на летище "Пловдив".

В края на 2023 година страната ни окончателно ще приземи МиГ-29, но и няма да е получила първите Ф-16. А достигането на оперативната съвместимост може да стане докъм 2030 година.

Нидерландия може да помогне с тренирането на пилоти Ф-16, обясни наскоро Димитър Стоянов. Но още през юни страната е казала, че не може да предостави втора ръка Ф-16, ако България даде своите МиГ-ове и Су-та на Украйна, предложение, за което се чу, че се обсъжда.