Предстои работа по сключване на договор за поддръжка и за възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети Су-25, съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Той уточни, че намерението е да се възстанови летателната годност на до 14 Су-25 (едноместни щурмовици с по 2 двигателя, създадени в Съветския съюз от "Сухой").

Заместник-министърът напомни, че състоянието на летателната ни техника не е най-доброто и добави, че МО е предприело мерки за възстановяване на летателната годност не само на хеликоптерната авиация, но с подписването на договора за интегрирана логистична поддръжка и на изтребителите МиГ-29 до 2021 година.

Конференция за разясняване на изискванията на Министерството на отбраната към новия тип боен самолет бе проведена вчера в София. Тя бе ръководена от генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на борда за управление на актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет.

МО съобщи, че на конференцията са присъствали представители на четири от седемте държави, от които са поискани предложения за доставка на изтребители. По време на срещата представителите на МО са дали отговори на предварително зададени въпроси от страна на 3 държави.

Министерството не уточни кои държави са проявили интерес и кои са задали въпроси. Но отговори на въпросите ще бъдат изпратени до всички държави, включително и до тези, които не са пратили свои представители на разяснителната конференция, съобщиха от МО.