Въпреки всичките си минали конфликти и противоречия, националистическите формации плавно се приближават една към друга за предсрочните парламентарни избори.

В края на месец април НФСБ призова за обединение на всички патриоти срещу "уличните демократи". Лидерът на партията Валери Симеонов го направи с апела: "Преди шест века разединението предаде страната ни в ръцете на турците. Ще допуснем ли това да се случи и сега - през 2021 г.?" Марешки предпочита засега да говори срещу "вредната за обществото ни "джендър идеология"".

ВМРО също заявиха, че са склонни към подобна крачка. На 13 май водачът на ВМРО Красимир Качанов призова лидерите на останалите политически сили в националистическата ниша да направят символичен жест - да се оттеглят от надпреварата за депутатските места. Така ще улеснят единството на своите сили за изборите. Според Каракачанов миналите проблеми произтичали от личните разпри между партийните първенци. Призивът му беше отправен пряко към НФСБ на Валери Симеонов, "Воля" на Веселин Марешки и "Атака" на Волен Сидеров, с което Каракачанов показа къде смята да търси потенциалните си коалиционни партньори.

Според Каракачанов има няколко варианти да се яви ВМРО на тези избори. Най-логично е чрез обединение на базата на патриотизма и консерватизма. Но на базата на споделени принципи.

Каракачанов изброи принципите, по които няма да направят компромис при обединение с други партии, като: "отстояване на християнските ценности и традиционното българско семейство, евроатлантизъм, борба срещу циганизацията, подкрепа за бизнеса".

ВМРО се обяви за промяна на Конституцията чрез повече правомощия за президента, намаляване на депутатите и възможност за тяхното отзоваване.

Каракачанов предлага лидерите на патриотичните формации да не участват в листи, да отстъпят встрани, за да има патриотично обединение в името на България.

В събота подадената топка беше поета и от Марешки.

ВОЛЯ определи като правилен ход евентуалното обединение на партиотичните партии в България. В своя позиция от партията посочват, че до дни ръководството ще излезе с официално решение по въпроса.

"Обединението на патриотите е правилен ход", съобщиха от пресцентъра на партията. Идеята лидерите да отстъпят крачка встрани и да не са водачи на листи ще предотврати всякакви атаки по повод минали проблеми между тях, които вече са решени, се посочва в позицията.

Компромисът и загърбването на егото са важни условия за постигане на патриотично обединение, смятат от формацията.

"Силно патриотично обединение ще бъде единствената стена пред опитите за налагане на вредната за обществото ни "джендър идеология". Широко представителство на патриотично настроените избиратели ще може да постави като основен приоритет въвеждане на адекватни антикризисни мерки в подкрепа на гражданите и малкия и среден бизнес, ще бъде отпор на опитите за вмешателство от страна на чужди емисари в управлението на България и ще бъде гарант за защитата на националните интереси", се казва oще в съобщението.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не отговори ясно дали би влязъл в коалиция с ВМРО и НФСБ, но обяви, че е готов за коалиция с всички партии, които се припознаят с неговата предизборна програма.

"Ще се коалирам с всеки, който се припознае с моята предизборна програма", посочи днес Сидеров по време на изявление пред журналисти.

Той представи програмните намерения на партията за предстоящите парламентарни избори.

"Основните три глави в тази програма са за смяна на енергийната система, привличане на истински инвеститори, трябва да се прекратят всички концесии, които изнасят българското подземно богатство. В момента България не е суверенна държава. Първата работа на новото служебно правителство беше служебният премиер да се срещне с посланика на САЩ", каза Сидеров.

Той предложи да се смени Законът за рефендумите, така че народът наистина да бъде питан.

"След което да зададем следните въпроси - дали България трябва да бъде член на НАТО, трябва ли да има у нас чужди бази, трябва ли да се преразгледат договорките с ЕС, които са в ущърб на България", обясни Сидеров.

Той подчерта, че България и Черно море трябва да бъдат обявени за зони на мира.

"Трябва да се разпусне целият състав на спецслужбите и МВР. Трябва да се разгледа статутът на всички чужди НПО-та. Трябва да има преработка на НК и НПК, така че българинът да се чувства спокоен в своя доми да може да се защити. Ако се случи нещо, да знае, че ще бъде наказан престъпникът, а няма да бъде оправдан", добави той.

"Ще се коалирам с всеки, който припознае тези точки. Не ме интересува как се казва, нито дали досега е правил грешки. Важното е да кажеш "съжалявам". И най-големият грешник може да бъде простен, ако каже "покайвам се, сбърках", подчерта Сидеров.

"Депутатското място е последното място, на което държа. Не знам досега да се е отказал някой от ВМРО от депутатското си място. Въпросът, който ми задавате е към ВМРО - те припознават ли тези основни принципни точки", отговори Сидеров на въпрос дали е готов да се съобрази с ВМРО.

"Аз не съм състезател по висок скок. Моята идея и амбиция е не да прескачам нещо, а да се обърне внимание на това, което съм написал. Смятам, че тази колониална, подчинена, несуверенна система, в която живеем, трябва да се промени. Аз съм твърдо убеден в тези принципи", каза още лидерът на "Атака".