Полицията е глобила с 30 лева шофьора от НСО, превозвал съпругата на президента Десислава Радева, заради това, че влязъл в насрещното движение със служебен автомобил по време на скандала в центъра на София през ноември. Освен това началникът на екипа за охрана на президентшата е наказан по дисциплинарен ред. Това става ясно от отговори на НСО след официално запитване на сайта Меdiapool по Закона за достъп до обществена информация.

Инцидентите с коли на службата не са рядкост, но този стана публично достояние, след като случаен гражданин засне и разпространи в социалните мрежи видео, на което се вижда как представители на държавната охрана спорят с катаджия. Авторът на клипа разказа, че бронираният мерцедес на НСО в грубо нарушение на правилника се е движил обратно на движението по еднопосочната улица "Фритьоф Нансен", за да закара съпругата на Румен Радев до бутиково ателие за рокли.

Самата Радева коментира, че не е била вътре в мерцедеса, докато служителка на НСО и униформен катаджия са спорили. Според свидетеля това се е случило, след като тя слязла от колата и е влязла в магазина.

След случилото се службата започна проверка на случая и сега оттам съобщават, че на водача на автомобила е съставен акт от контролните органи и е глобен за нарушение по чл. 183, ал.З, т. 5 от Закона за движение по пътищата - "навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или се движи в забранената посока на еднопосочен път". Справка показва, че глобата за такова нарушение е 30 лева.

Началникът на екипа за охрана пък е наказан по дисциплинарен ред, но от службата не уточняват каква точно е санкцията.

За цялата минала година са били регистрирани 28 пътнотранспортни произшествия с автомобили на НСО, а 11 нейни служители са били санкционирани. На петима са съставени актове за установени административни нарушения, а на други 6 е издаден електронен фиш в отсъствието на контролен орган.

Недоволството на гражданите стана причина шефът на службата генерал майор Данчо Дяков да обещае миналата година, че ползването на специален режим вече ще бъде изключение, а не практика. Тогава той обясни, че има негово разпореждане за това заради допуснати грешки с автомобили на НСО.

От сегашните отговори на службата става ясно, че НСО в момента охранява общо 47 души и предоставя специализиран транспорт на 36.

По закон с различна степен на охрана се ползват президентът, председателят на парламента, премиерът, вицепрезидентът и главният прокурор. Специализиран транспорт ползват министрите, членовете на КС, председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд, омбудсманът, кметът на София.

Службата обаче на практика може да охранява когото реши, ако прецени, че дадено лице е под заплаха. Законът дава възможност да се дава охрана на "други лица,свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката". НСО уточнява, че по този параграф охранява четирима души. В момента пък има само един пазен депутат. Всички имена обаче са "държавна тайна".

Преди време бившият вече вицепремиер Валери Симеонов обяви, че от НСО са му отговорили, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган продължава да е под охрана, тъй като "комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея".