Акушер-гинекологът ще поеме здравното министерство и още в началото смята да предложи строги законодателни мерки срещу нападенията над медицински лица, заяви самата тя пред bTV. Д-р Андреева коментира побоя над лекари в събота като зловещ.

„Престъпно е да се бият лекари без причина”,  посочи тя. По думите й Спешната помощ е най-трудната част от цялата медицина.

В края на миналата година 41-вото Народно събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, които приравняват нападението над медицински служители с нападението над полицаи и прокурори. Преждевременният край на мандата на предишното управление обаче не даде шанс на депутатите да приемат промените и на второ четене.

Други приоритети, които д-р Андреева си поставя, са да отпаднат лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности, тъй като по думите й не бива да има ограничения в лечението.

Трета стъпка в по-социалното здравно ведомство ще бъде поевтиняване на лекарствата, а според директорът на „Шейново” болниците като търговски дружества трябва да поемат и своите разходи – например за ремонтни дейности.

"Парите за болниците трябва да се разпределят по-балансирано, да няма избрани заведения, които да са свръхфинансирани, а други ощетявани. Средствата от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве", заяви тя.

Кандидат- здравният министър поясни, че е приела поста след разговори с председателя на БСП Сергей Станишев.

Причина да се съгласи са многото допирни точки, които има с програмата на левицата. Андреева описа виждането на БСП за здравеопазването като много по-социално.

„ Държавата трябва да се намеси в момента на огромна заболеваемост на българите, демографски срив, достигащ следвоенни нива", подчерта още бъдещият министър.

Консултациите за новия кабинет продължават. Вчера бъдещият премиер Пламен Орешарски подчерта, че ще е готов със състава на кабинета до понеделник. Определящият критерий за избор на министър е експертизата, посочи той. Вчера той потвърди, че един от министрите ще е Петър Чобанов. Сред останалите спрягани имена за министри са: Кирил Ананиев (на финансите и вицепремиер), Ивайло Калфин и Илияна Йотова (външните работи), Красимир Петров (вътрешните работи), Камен Костадинов (ДПС - транспорта), Хасан Адемов и Драгомир Стойнев (социалната политика), Меглена Плугчиева (еврофондовете),  Искра Михайлова (ДПС - екологията), Явор Куюмджиев (енергетиката).