В началото на годината темата беше сред планираните за обсъждане от съвета, но липсва в новия вариант на дневния ред.

Очакваше се на 7 март да бъде взето решение за отваряне на въздушните и морските граници. Дневният ред обаче още не е окончателен, той ще се уточнява до последно, предаде БНТ.

Не за първи път обсъждането на въпроса и вземането на решение от министрите се отлага. Причината е нежеланието на Холандия да се съгласи на разширяване на зоната без граници. Страната твърди, че България и Румъния имат още какво да постигнат в областта на вътрешния ред и правосъдието, преди да станат част от Шенген.

Холандия дори обвърза съгласието си със заключенията на мониторинговите доклади на Европейската комисия. Самият председател на Комисията Жозе Барозу няколко пъти подчерта, че между докладите и членството на България и Румъния в Шенген няма никаква връзка.

Никой обаче не може да задължи Холандия да промени мнението си, а решение за разширяването на Шенген може да бъде взето само единодушно. Не е ясно защо въпросът е отпаднал от дневния ред, но при досегашните случаи това ставаше след като председателстващата страна сметнеше, че няма да има развитие по темата.

В последните месеци анализатори казваха, че проблемите в политическия живот на Румъния ще бъдат пречка, от няколко дни случващото се в България също може да бъде повод за забавяне.

"Мисля, че за съжаление, всяко извинение за недопускането на България и Румъния в Шенген ще бъде използвано от другите страни, които не искат разширяването. Казвам това с пълното съзнание, че, казано честно, България е изпълнила абсолютно всички условия за членство, тя е в по-добра позиция от Румъния. От друга страна, някои от проблемите, които има в Румъния, например с върховенството на закона, ги има и в Италия. Никой не е идеален. Да не забравяме и въпроса с ромите във Франция. Но в сегашната ситуация ще се използва всичко, за да не се допуснат в Шенген България и Румъния", коментира Джеймс Фонтанела, журналист от в. "Файненшъл таймс".

Не е ясно кога обсъждането на разширяването на Шенген ще влезе отново в дневния ред. Няма срок, през който трябва да стане това. Дневният ред не е окончателен и на практика въпросът може да бъде включен отново за обсъждане.