Предложихме на колегите ни да опитаме още една среща през декември, но те имат свои основания, за да откажат. Но и направиха друго предложение - да направим една голяма пауза в нашите контакти, някъде до месец май, съобщи БТА.

Това каза проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, на брифинг след нейното девето заседание, което се състоя в София.

Комисията е създадена по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Поредната среща показва, че напрежението, което съществува в работата ни през последните месеци, не затихва и че получаваме достатъчно сигнали, че имаме много различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на договора за приятелство и добросъседство, който предписа създаването на смесената комисия, посочи проф. Димитров. По думите му, това е достатъчно убедително напомняне, че не може да се говори за постигнати сериозни резултати. Аз лично съм доста притеснен от това, не само защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави, но и защото междуправителствената комисия взе някои решения, едно от които е, че очаква една по-интензивна работа на експертната комисия, в която да бъдат постигнати до края на тази година определени резултати, посочи Димитров. Дори бяха поименно споменати очакваните резултати около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание и други теми, които си заслужава да бъдат разглеждани своевременно, подчерта проф. Димитров, като добави, че нищо от това не е завършено.

На въпрос дали предстоящите в Северна Македония избори са причина да се поиска паузата до май, проф. Драги Георгиев, съпредседател на съвместната експертна комисия, посочи, че тя работи, състоят се срещи, и в нейната работа има сериозни различия между тълкуването за някои събития и личности от историята. По думите му малък напредък има по отношение на учебниците. Днес са дискутирали и за Гоце Делчев, за когото продължават различията във вижданията и няма напредък. Според Георгиев договорът за приятелство и добросъседство се уважава, а темпото на срещи на съвместната комисия се е увеличило. По думите му поради идващия предизборен период в Република Северна Македония, смятат, че трябва да се направи пауза в срещите на комисията, като са предложили работата да продължи и по електронен път да се обменят бележки по различните въпроси.

По думите на Драги Георгиев в комисията работят по стандарти и не могат да се съобразяват с политически желания, като стоящите пред експертите проблеми ще се опитват да решат, но смята, че поставянето на срокове не е много продуктивно. Георгиев е на мнение, че не може придвижването на Република Северна Македония към ЕС да зависи единствено от работата на експертната комисия, като коментира, че двустранните отношения в другите сфери са отлични.

Попитан за претенциите им по отношение на Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание, Драги Георгиев каза, че те искат да се намери решение и да се честват заедно.

Днес направихме опит да направим крачка напред и по отношение на нашите бележки към учебниците за Средновековието в Република Северна Македония, но още първите ни две бележки реално бяха отхвърлени, макар, че те са с конкретен характер, посочи проф. Ангел Димитров, като коментира, че ще кажат, че и за Средновековието, и за учебниците, са постигнали резултат тогава, когато завършат цялостния преглед на бележките и от двете страни. Това, по думите му, няма да се случи толкова скоро, но ако все пак бъдат постигнати някакви решения, същинският резултат ще бъде, когато се види промяна в подхода на съответното министерство и учебници, в които се вижда промяна в интерпретацията на миналото.

По думите на проф. Ангел Димитров в някои от изказванията едва ли не е започнало да се поставя под съмнение това, което е било постигнато като решение за цар Самуил като български владетел, в краткия текст, предлагащ общото честване. Димитров изрази притеснение и от това, че колегите му от страна на Република Северна Македония отхвърлят формулировката "обща история", заложена дори в договора за приятелство и добросъседство. Проф. Драги Георгиев коментира по отношение на общата история, че имат различни виждания за термина.

София трябва да бъде най-големият съюзник и приятел на Скопие, изрази личното си мнение в отговор на въпрос проф. Георгиев, който се съгласи, че и те носят отговорност за това. Той смята, че и в двете държави има кръгове, които говорят срещу другата страна.