Ръководството на БСП и депутати от левицата обсъдиха на среща с представители на работодателските организации мерки за бизнеса в условията на криза, предаде БТА.
Няма реално антикризисен план, затова съм притеснен за икономиката и за безработицата, каза Станишев относно предложените от правителството мерки. Той коментира, че има мерки, които се изпълняват по закон, други са благопожелателни, има и такива, които не е ясно как ще бъдат изпълнени. Той даде пример с магистрала "Тракия".
Аз съм песимист, защото не виждам адекватност в действията, само приказки, коментира Станишев.
В началото на срещата той посочи, че единственото ясно намерение на правителството е намаляването на осигурителната тежест с два пункта, което, по думите му, може да създаде сериозен проблем в условията на криза и на намалена събираемост.
От БСК поискаха българските фирми да имат достъп до бюджетни средства, да бъдат участник в обществени поръчки, както и да бъдат преразгледани таксите за бизнеса и те да се калкулират на базата на разходите. Интересуват ни мерки, които да бъдат насочени към запазване на работните места, отбеляза заместник-председателят на БСК Камен Колев. Той посочи, че общият обем невъзстановени средства от държавата на бизнеса към момента са около 500 милиона лева, което създава проблеми за фирмите.
От Асоциацията на индустриалния капитал в България предложиха на тримесечие да се предоговарят заявените количества газ. Председателят на асоциацията Васил Велев посочи, че в края на годината фирмите ще платят 10 процента неустойка за неизползвани количества газ. Той предложи също да се съкрати и срокът за свикване на събрание на акционерите.
Повечето заплати в частния сектор ще запазят сегашните си нива, въпреки, че те растат в по-висока степен, отколкото производителността на труда, смятат работодателите. Според тях дори ще има леко увеличение, около 6% за заплатите в отделни браншове и на отделни категории работници и служители. Успоредно с това продължава недостига на квалифицирани специалисти, казаха те. Ефектите от кризата предстоят, те неминуемо ще се отразят на безработицата, но нас ни интересува, да бъдат запазени работните места, заявиха работодателите.
Общия обем на невъзстановените средства на бизнеса от страна на държавата е за около 500 млн.лв., а до този момент само от НАПИ дължи около 140 млн. лв. Не се изпълнява приходната част на бюджета, но единстеното перо, по което има завишение са таксите и глобите към бизнеса, заяви Камен Колев, цитиран от БГНЕС.