Според Овчаров се лансира поредната порция прах, с която трябва да се запази статуквото на предстоящия конгрес на партията. За тези три месеца след изборите нищо не можа да се случи в БСП, каза Овчаров.
Сергей Станишев не направи нищо за това време – за каква промяна може да става дума, попита Овчаров. Според него нито е било защитено управлението, нито хората, нито е извършена някаква промяна.
Овчаров цитира едно изказване на Филип Котлър (световно известен специалист по маркетинг - бел.ред.), който е казал, че когато духа вятър, някои строят стени, за да се крият зад тях, други правят вятърни мелници, за да използват този вятър. Очевидно, че Станишев прави първото, отбеляза Овчаров. Според него предлага се камуфлажна промяна. По думите му сериозният разговор за БСП предстои.
Станишев е знаел за всичко, което се случва, въпросът е поема ли отговорност, а тя се поема по един начин, добави бившият министър. Ако по времето на Жан Виденов беше разбита тезата за най-компетентните управленци, които притежаваме, сега беше разбита тезата, че БСП има право да управлява, защото го прави за хората - беше разбита тази морална теза.
„Кой беше Сергей Станишев, нали Георги Първанов го извади като зайче от ръкава си и веднага стана незаменим?“, така отговори Овчаров на въпрос дали има някой, който може да го смени като председател на партията.
Овчаров заяви, че той няма да се кандидатира, за да бъде алиби за „поредната група некадърници, които да се оправдават, че този им пречел, или онзи“.
„Не ми трябва БСП на мен, трябва ми работеща партия, която да не задоволява един човек или кръг“, каза още Румен Овчаров, според когото партията има нужда от радикална промяна и от нови лица.
Той смята, че Георги Кадиев също няма да бъде кандидат за председател на партията – той е кандидат за кмет на София.