Най-реалистично е през 2019 година България и Румъния да бъдат в Шенген с всички граници. Но за това е нужен натиск, нужна е дипломатическа офанзива. Позицията на ЕП от тази седмица за Шенген дава още един инструмент на правителството за натиск в Съвета за приемането ни. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в студиото на телевизия "България он ер".

Освен това има въпроси в Европейския съвет, по които Холандия, която е основен противник на приемането ни в Шенген, има интереси и по тях трябва да се преговаря, като в този процес отстоим нашия интерес за Шенген, заяви Станишев и даде пример със седалището на Европейската агенция по лекарствата, което след бе решен Брекзит отиде в Холандия. 

"Срамно е, че Европейският съвет не присъства на дебата в ЕП тази седмица за Шенген, защото този дебат и тази позиция се отнасят към Европейския съвет. Нямаше ги, защото няма какво да кажат. През юли министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Австрия, казаха пред комисията LIBE, че по време на австрийското председателство въпросът за България и Румъния в Шенген ще бъде поставен и ще бъде разгледан. Това не се случи," заяви лидерът на ПЕС.

"Неочаквано, но не решаващо, както личи от резултата" - така Сергей Станишев коментира отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова от конгреса в Лисабон, където той беше преизбран за лидер на ПЕС трети мандат. Той  коментира избора си и забавеното поздравление от ръководството на БСП.