Мониторингът към България е въведен от ЕК. Т.е. тя, комисията, има правото самостоятелно да каже България е изпълнила ангажиментите. Решението е взето не от Европейския съвет, а от ЕК. Аз приветствах това решение за отпадане на механизма, защото той първо се поизчерпа. Второ, защото се използваше и се използва досега от някои държави като инструмент за дискриминация за България. Това каза президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния и алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев пред "Дарик" радио в годишното си обзорно интервю.

"В Европа социалистите загубихме битката за големите постове, но спечелихме тези за съдържанието на политиките. Ако говорим за голямата картина, миналият декември бях много по-тревожен за бъдещето на социалдемокрацията в Европа, отколкото съм сега. Ако тогава видите прогнозите на агенции и анализатори, те твърдяха, че социалистите ще бъдат около 100-105 в ЕП. Слава Богу успяхме това да го избегнем. Просто имахме много ясно и добре смея да твърдя разработена стратегия тактика на кампанията и поведението, което доведе до много по-силен резултат. Сега имаме възможност да формираме много нови европейски политики, най-вече социални", каза той.

Според него през 2019 г. социалистите са спечелили в Испания, Португалия, Финландия и Дания. "Сега има почти равенство между трите големи политически семейства в Европейския съвет. Като комисари ние имаме 9, ЕНП имат 10", допълни още Станишев.