Общо в три основни области кабинетът търпи, според левицата, най-силни критики.
"Освен в икономиката, лошо управлявани са социалната сфера и отлагане членството на страната ни в Шенген", посочи лидерът на социалистите Сергей Станишев на пресконференция, цитиран от БТА.
Той определи 2010-та като година на затъване в икономическа криза, обедняване, скандали и полицейщина.

"Докато герберите забогатяваха, българите обедняваха бързо", описа ситуацията Станишев.
От БСП припомниха актуализацията на бюджета - нещо, което не се е случвало от 1996 година.

Три, според Станишев, се и гафовете на кабинета "Борисов". Като гаф № 1 той определи действията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, свързани "с подслушване и с полицейско насилие". На второ място Станишев постави казуса "с неуспешната кандидатура за еврокомисар на Румяна Желева, лична номинация на премиера. "Третата голяма грешка" в класацията на БСП отново е с женско име - "Калина Илиева - и тя лична номинация на Борисов".

В политически смисъл се наблюдава пречупване на тенденцията от 2009 г. на "надуване на балона "ГЕРБ", отбеляза още бившият премиер. Това личало от спада на одобрението към кабинета. За миналата година обществената подкрепа е била близо 50%, през тази е около 27 на сто, изтъкна той.

Затъването на държавата имало за характеристика и възраждането на политическите вицове, които по думите на Станишев са реакция на обществото, когато няма друга възможност да изрази мнението си.

Външната политика на ГЕРБ бе атакувана от социалистите по отношение на Шенген, отлагането на членството ни в еврозоната и отново по случая "Румяна Желева".
"Точно приятелите на Бойко Борисов в ЕНП - Ангела Меркел и Никола Саркози, поискаха по-късна дата за влизането на страната ни в Шенген", посочи Сергей Станишев, и то със сериозни аргументи като организирана престъпност и корупция".
Като стряскащо коментира пък Михаил Миков изказването на представител на ЕК за 500-600 емигранти, преминали нашата граница само през септември-октомври. Освен политически контекст, по думите му, това доказвало и намален капацитет.

От "Позитано" 20 обаче отбелязаха и някои положителни неща в управлението. Като скромно начало нарекоха от БСП смяната на четирима министри.
"Пожелаваме си догодина целият кабинет да си отиде", коментира Станишев. През 2011 г. основната цел на социалистите била да покажат, че са конкретна политическа и управленска алтернатива на ГЕРБ.