България ще има обща позиция по новите механизми за разпределение на бежанците в ЕС, обявиха Сергей Станишев, Емил Радев и Ангел Джамбазки.

Сергей Станишев (Група на социалистите и демократите в Европейския парламент), Емил Радев (ЕНП) и Ангел Джамбазки (Групата на европейските консерватори и реформисти) дискутираха по темата за новите правила за прием на хората, търсещи закрила.

Нашите евродепутати от всички групи водят и преговори с колегите си от другите погранични държави Италия, Гърция и Малта за обща позиция, с която да защитаваме обща позиция и изисквания в бъдещите дебати в Европарламента.

Депутатите обаче имат разминаване в позициите си относно поправките в Дъблинския регламент, които предлага шведската евродепутатка Сесилия Викстрьом.

В проекта си Викстрьом предлага промяна на сегашната система на разпределение на бежанците и въвеждане на национални квоти. Представителите на ПЕС предлагат механизмът за разпределение на бежанци да се задейства при 100 процента попълване на квотата, а тези от ЕНП при запълване на 75 процента срещу 150-те процента, определени от ЕК.

Радев: Отговорността на граничните страни членки на ЕС трябва да бъде намалена

Евродепутатът от ЕНП смята, че трябва да има автоматичен отказ от статут, ако стане известно, че кандидатстващият има връзки с терористични организации или е криминално проявен. Той даде пример с факта, че през първите години на бежанската вълна са преминали и много терористи. Радев предлага да отпадне обратното връщане на мигранти в страните, в които са се регистрирали, или ако са преминали през държави, които са разположени на външната граница на Европейския съюз.

“Отговорността на граничните страни членки на ЕС трябва да бъде намалена, а държави с висока безработица трябва да са с намалени квоти”, обясни позицията на ЕНП Радев.

"Основният поток от бежанци вече не е през Турция към Европа, а от Африка през Италия. Либия няма държава и на практика там няма кой да спре мигрантите – абсолютен свободен път, трафикантите са особено активни", обясни Радев.

От Африка ще се увеличи много потокът от бежанци, прогнозира той.

Етиопия има двойно повече население от 1990 година, в Мадагаскар то се увеличило от 12 на 23 милиона. Всички тези хора вече имат достъп до интернет и комуникации и те виждат, че има места с много по-добър начин на живот, каза Радев.

По думите му политиките на комисията и Европарламентът са да се направят първо изнесени точки в Африка, за да могат тези хора, които смятат че ще могат свободно да се заселят в Европа, първо да пробват там, каза Радев.

Според него голямото предизвикателство пред Европа е да създаде достатъчно фондове и поминък за населението в африканските страни, защото така голяма част от тях няма да тръгнат към Европа.

Станишев: Да спазваме принципа на солидарност в ЕС


Държавата на първото влизане е отговорна за всеки, който е дошъл на нейна територия, включително и за периода, когато я е напуснал. Така тежестта пада непропорционално и несправедливо върху граничните държави, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Споровете в Европарламента се определят и от географското разпределение на страните, посочи той.

Граничните държави имат едни интереси, държавите от вътрешността на Европа имат други, и така има разминаване в позициите по предложените промени за прием на бежанци, уточни Станишев.
"В момента 80% от молбите се обработват от 5 държави членки от пограничната линия. За това Дъблинският регламент наистина трябва да бъде променен и от гледна точка на принципа  на справедливостта и солидарността, но и заради ефективността", посочи Станишев. 

Според него това, което предлага Комисията като промяна има и силни, но и рискови страни.

По темата за отговорността на държавата членка за разглеждане на молбата за убежище, от групата на социалистите и демократите в ЕП предлагат отговорността  да отпада, ако лицето напусне тази страна и да се въведе автоматичен механизъм за преразпределение на бежанците.

Втората тема която е много чувствителна - това е именно коригиращият механизъм за преразпределение, който се прилага в държавите, в които има непропорционално много бежанци.

Да се отчитат специфичните интереси на страните членки, особено на страните които са гранични, предлагат още социалистите. Те обаче защитават и принципа на солидарността.

"Ако в един момент се сменят маршрутите и започнат да нахлуват хора не през Италия, а през Гърция - и дойдат към България, ние ще се обърнем към другите страни от ЕС за помощ, каза Станишев. Ако не покажем солидарност сега, няма да можем да очакваме подкрепа и за нас.

"Новият механизъм трябва да се основава на солидарността. Трябва да осъзнаем, че всички сме в една лодка и можем да решаваме проблемите си заедно. Духът на солидарност обаче е тежко подкопан, има ясно изразена тенденция всички проблеми, които не намират решение на национално ниво, да се прехвърлят към Брюксел.

Темата за мигрантите в България е пълна с много политически спекулации и е удобна за политически игри. Проблемът у нас е много по-малък от този през 2013 година. Отговорност на политиците е да отговорим на това предизвикателство с разум, истина и факти", заяви Станишев.

Джамбазки: Интеграцията е провалена


"Ние настояваме за твърди граници, които не могат да бъдат преминавани. Трябва да бъдат очертани и граници на Европа", заяви Ангел Джамбазки от групата на консерваторите и реформистите в ЕП. 

Той коментира и идеята, застъпена и от докладчика на промените Сесилия Викстрьом, и от комисаря по миграцията Димитрис Аврамополус - че държавите, които отказват да спазват квотния принцип, трябва да бъдат санкционирани финансово.

"Държавите да не бъдат заплашвани с глоби – нередно, нечестно и неморално е поставянето на въпроса: или взимате мигранти, или ви спираме парите. Прилича на откупуване", заяви Джамбазки. Според него интеграцията в западноевропейските общества сериозно куца.

"Видяхме, че през България са минали като бежанци хора, които извършиха самоубийствени нападения в Западна Европа, което показва, че тази политика на отворени врати носи сериозни рискове", каза Джамбазки.

И ще ви кажа къде се провалиха, посочи той: Сгрешиха, като насърчаваха различията. Като дойдеш в Германия, бъди така добър да имаш немско име и да пиеш бира и да ядеш наденички. А те казват: ти си много интересен, щото си много различен", подчерта Джамбазки.