Европа трябва да бъде социална, това е от български държавен интерес, защото за най-бедната държава в ЕС това ще бъде от полза за всеки един българин. Това каза пред журналисти президентът на ПЕС Сергей Станишев след като даде своя глас на изборите за европейски парламент.

"Днес най-големият проблем e бягството на твърде много млади хора от страната и това блокира всяко развитие и инвестиции. Това пречи да бъдем страна, която е просперираща и успешна", каза още той.

Попитан каква е значимостта на тези избори, Сергей Станишев каза, че те ще бъдат от изключително значение за ЕС, защото доминирането на Европейската народна партия над европейските институции през последните повече от 20 години e наложило политиката на рестрикции и орязване на социалната държава.

"Ще бъдем силно политическо семейство след изборите. Не само в ЕП с голяма група, най-голямата в лево-центриското пространство, с амбиция да образуваме ново проевропейско, прогресивно, лявоцентриско мнозинство", обясни още Станишев.

"Също така и в Европейския съвет, където имаме седем министър-председатели. Убеден съм, че до края на юли ще имаме девет. Това е много солидна група премиери, чиито глас ще се чува и имат обща стратегия и план, която може да промени Европа и да превърне социалната политика в сърцевината на политиката на ЕС", каза той.

Станишев подчерта, че Европа на първо място трябва да бъде единна. "Европа на нациите означава Европа на национализмите и на сблъсъците на националните интереси. Това означава, че силните ще мачкат слабите. Европа трябва да бъде солидарна, което означава, че всяка страна, която има затруднение да получи протегната ръка от останалата част от ЕС. Европа не бива да бъде Европа на скорости, където има решаващо ядро и периферия, която изпълнява. Това е най-голямата заплаха за България", допълни той.