Държавата трябва отново да е изрядна към бизнеса, но трябва и категорично да се пресекат всички канали, които бяха политически и покровителствани през последните 4 г., се казва в декларация, която лидерът на левицата Сергей Станишев прочете от парламентарната трибуна.

За всички акцизни стоки - и цигари, и горива, от партията очакват от правителството, от Министерството на финансите и агенциите му, както и от МВР решителни мерки, за да се види безкомпромисност към каквито и да било икономически интереси, особено сенчести.

Наскоро депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че оценките на ЕС за България са за загуби от 2,5 милиарда лева на година от измами с ДДС. България губи и 1,5 милиарда от контрабанда - общо 4 милиарда лв., което е почти целият пенсионен фонд, уточни той.

Левицата очаква и спешни мерки за оздравяването на държавните предприятия.

Станишев определи като тревожни данните от премиера за състоянието на бюджета и публичния сектор.

"Беше крайно време правителството да заяви какво е получило като наследство", коментира той.

От данните ставало ясно, че до полугодието се е харчело безразборно, няма никакъв оперативен резерв на правителството, освен това се очаквали с милиард по-малко приходи за тази година от планираните.

Станишев добави, че социалният пакет от мерки, които взема кабинетът, в огромната си част нямат влияние върху бюджета и левицата очаква да бъдат изпълнени максимално бързо.

"Има и още един важен пакет - подкрепата на дребния и средния бизнес, и на производителите. Да се спре порочната практика да не се връща ДДС и да се забавят плащания, и това е достатъчно силно основание да се търси актуализация на бюджета при тази картина, която беше очертана", призова лидерът на БСП.

Според него финансовата и фискалната стабилност на държавата трябва и ще бъде опазена, но бюджетният баланс не може да бъде самоцел.

Станишев критикува, че през 2009 г. политиката на Борисов и ексфинансовия министър Симеон Дянков била да се постигне нулев дефицит. Това довело до гигантски проблем - "снежна топка от задлъжнялост в бизнеса", държавата станала най-непредсказуемият фактор в икономиката, държавните задължения не са били изплащани и това е довело до фалити, особено на малки и средни фирми, както и увеличаване на безработицата с 400 000 души.