"Докладът е поверителен, с дата 8.10.2008 година, има няколко екземпляра - първият се съхранява в ДАНС, а екземпляр "2" е бил изпратен на бившия премиер. В края на мандата обаче този доклад отсъства от протокола на регистратурата в Министерския съвет. Някой е взел сигурно пари за тази работа, за да ги предупреди тези кръгове и лица", цитиран от БГНЕС.
Според Борисов Сергей Станишев изнесъл скандалния доклад от Министерски съвет и така е можел да предупреди за разследването въпросните лица в държавните структури.
"Става въпрос за лица и кръгове, които атакуват държавата и самият Алексей Петров е посечен в доклада, а той се намира в неговите ръце и е излязъл от кабинета на министър-председателя, не е върнат, не е обявен до този момент за откраднат, каза премиерът. Някои крадци, вълшебници, вещици могат да влезнат в МС, да отключат касите, да вземат документа от там, но тогава викаш полиция и го обявяваш за откраднат", заяви министър-председателят. Станишев трябва да е получил срещу подпис доклада в плик с надпис "Лично" от ДАНС", уточни премиерът.
Преди ден докладът-справка на ДАНС, който се състои от 30 страници, е бил донесен на Борисов от бившия съветник в агенцията Алексей Петров.
„В случая той действа като лоялен граждани, който е получил такъв истински доклад, а откъде разполага с него ще обясни пред прокуратурата, когато бъде попитан", коментира Борисов, който уточни, че информацията в него е секретна и не може да бъде разкрита. 
Помолен да коментира какво означава деструктивно влияние върху министерства, той отговори: „Обратното на конструктивно”.
Той уточни, че копия от документа са били изпратени на главния прокурор, председателя на Народното събрание и до президента Георги Първанов. Резултатите от проверката трябва да обяви Борис Велчев.
Бойко Борисов заяви още, че Сергей Станишев е създал ДАНС като политическа полиция и изрази опасението си как предишното правителство е боравило с класифицирана информация и със секретните служби.
"Те са го правили това, и сега ги е страх да не им приложа същата хватка”, каза премиерът, предаде "Фокус".
Според него старата власт трябва да си понесе моралната отговорност, а не да говори, че сегашното управление е авторитарно и иска да ги забрани.
Въпросният доклад вече бе публикуван в новия в. "Галерия" и заради това главният му редактор - бившата говорителка на ДАНС Зоя Димитрова, беше привикана на разпит в агенцията.
"Председателят на БСП Сергей Станишев, в качеството си на министър-председател, не е прикривал, нито изнасял информации и доклади, подавани от ДАНС", заяви по-късно в съобщение от партията до медиите. От БСП посочват, че ежедневно в кабинета на бившия премиер са постъпвали десетки материали, по много от които са правени и проверки от прокуратурата. Сергей Станишев се надява заедно със сегашния премиер да предприемат необходимите действия, за да бъдат изяснени всички съмнения и подозрения около мними или явни доклади за злоупотреби. В съобщението се посочва още, че т.нар. доклад за корупция на бивши министри се е оказал отчет за текущата работа на ДАНС.