Той каза, че наближават стоте дни от началото на управлението на кабинета на Бойко Борисов, а все още не е представен реален антикрисизен план, а липсва и програма, предаде БТА.
"Кризата все повече се задълбочава, а сегашното правителство не е в час и не предлага адекватни решения. Все повече хора остават без работа, все повече фирми са обречени на фалит, намалява износът, а много граждани не могат да обслужват своите кредити, но кабинетът не предприема никакви действия за решаване на тези проблеми", каза още бившият премиер.
Според него с предложенията за промени в данъчните закони се отменят облекчения за гражданите и бизнеса.
"Основната задача на всяко правителство е да подобри благосъстоянието на своите граждани, а в България е точно обратното - намаляват се пенсии, орязва се 13-ата заплата, бавят се детски добавки. От ГЕРБ заявиха, че ще намалят осигурителните вноски с 5%, но не го направиха. Искаха да актуализират Бюджет 2009, но и това не стана, защото няма нужда от актуализация. Докато министрите се надпреварват да показват тежкото състояние на ведомствата си, някои от тях започнаха да раздават допълнителни плащания, като например министър Плевнелиев", заяви още лидерът на БСП.
Той припомни обещанието, че 50% от ДДС, който се събира от софиянци, ще остане за София и попита защо тази идея липсва в предложените промени в данъчните закони.
"От БСП нямат моралното право от трибуната на Народното събрание да обясняват какво да прави българският парламент", контрира обаче съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като се обърна към Сергей Станишев.
В отговор на упреците му за данъчните реформи, подготвяни от правителството, Димитров заяви, че по данъчните закони БСП няма предложения.
"Вие увеличихте предсрочно акцизите за горивата извън съгласуването с Европейския съюз, така че по темата "акцизи" от БСП трябва само да си мълчите. Мислите за пенсионерите, но през вашия мандат изразходихте 8 млрд. лева излишък, които можеха да отидат в Сребърния фонд", отбеляза лидерът на СДС.
Вече 100 дни България е свободна държава и не е под ботуша на репресивно управление, заяви на свой ред и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който подкрепя неотменно ГЕРБ и Бойко Борисов.
Сидеров каза, че през следващите седмици ще направи изложба в парламента "Зулумите на кабинета "Станишев" с мандата на Ахмед Доган".
"Ще покажем снимки и текстове, за да могат всички гости на Народното събрание да видят как България затъваше през четирите години на предишното управление. Затова сегашният кабинет е принуден да предприема мерки за спешно спасяване на страната ни", допълни лидерът на "Атака".
Той се обърна и лично към Сергей Станишев: "Вие не си вземате урок, а продължавате да говорите за антикризисен план и програма, при положение че оставихте огромна дупка в бюджета. Къде са 4,5 млрд. лева, които, по думите му, са били изхарчени в края на 2008 г."