Това каза във Варна министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА. По думите му децата отново ще решават тестове.

Пълните подробности за новия формат на изпитите ще бъдат качени и на сайта на министерството. Министър Игнатов коментира, че в момента нашите университети не се конкурират помежду си, а с чуждестранни учебни заведения, които предлагат висококачествени услуги на същите цени. Той посочи, че е възможно да бъде намален броят на родните университети по административен път.

Според него те ще отпаднат след децентрализацията на системата. Тогава ще се окаже, че преподавателският състав е недостатъчен. За намаляването на университетите ще допринесе и демографската криза, посочи той.

Министърът допълни, че се подготвя нов закон за средното и професионално образование. Според него е необходимо децата да се занимават повече с практически неща. От следващата година ще бъде направен опит за въвеждане на целодневно обучение за децата от първи до четвърти клас, каза Игнатов. По думите му са необходими промени в учебните планове. За целта обаче трябва първо да обучим писачи на учебници, каза министърът.