Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова отговаря на въпроси по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. Предвиждаме 4 нива на заболяване на COVID-19 и за всяко от тях ще има мерки, посочи Сербезова, на която бяха задавани въпроси за ваксинирането, болниците, имунизационната кампания, липсата на лекарства и кадри.

Болниците и цените на електроенергията

Подготвят се нормативни промени за повишаване на стойностите на част от дейностите, извършвани в болниците. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване в отговор на въпрос на депутата Асен Балтов за възможности за подкрепа на лечебните заведения заради повишаващите се цени на електроенергията.

Обмисля се повишаване на стойностите за оказване на спешна помощ за преминали, но нехоспитализирани пациенти, но се търси и възможност за преостойностяване на някои клинични пътеки, за което има определен механизъм, който трябва да се спази, допълни тя.

С постановление от ноември 2021 г. на МС бяха одобрени допълнителни 10 млн. лв. по бюджета на МЗ за субсидии на болници за поддържане на готовността им за оказване на помощ в условията на пандемията, но тези средства са за повишените им разходи за кислородолечение, каза още тя. Договори са сключени със 196 болници за тези средства и сме ги превели в края на миналия месец, добави министър Сербезова.

Снимка: БТА

Оптимизиране на имунизационния процес

От ДПС попитаха здравния министър какво предприема за оптимизирането на имунизационния процес, тъй като сега се образували много опашки пред ваксинационните пунктове.

"Работим активно с РЗИ за осигуряване на екипи, разкриват се и нови пунктове, увеличава се и работното им време. Специално работим в тясна връзка със Столична община", отговори Сербезова.

Снимка: БТА

Тя добави, че за отдалечените места ще има мобилни пунктове, но има проблем с медицинския персонал.

След ДПС въпроси зададоха направо от "Демократична България" - от БСП и ИТН се въздържаха и не попитаха нищоо здравният министър. 

Нови мерки срещу коронавируса

Ще има ли промяна в COVID мерките с цел ограничаване на вируса - такъв въпрос отправи Александър Симидчиев от ДБ. 

"Предприети са действия за изготвяне на Национален оперативен план за действие и ще бъде представен днес в Министерския съвет. Предвиждаме четири нива на заболяване като за всяко ниво ще има специфични мерки", посочи Асена Сербезова. 

Тя подчерта, че се взимат мерки и за интензивните легла.

В плана се предвиждат различни мерки при 60 на сто заетост на болничните легла, при 70 на сто, при 80 на сто, като има няколко дни период, в който хората да могат да се подготвят преди да се наложат нови мерки, обясни тя. Нивата на заетост се следят на областно ниво, допълни тя.

Д-р Симидчиев ѝ обърна внимание, че в България водещ проблем е високата смъртност от коронавируса, затова трябва да се наблегне на мерки в тази посока.

Зелените сертификати и ваксините

От "Възраждане" Елена Гунчева попита за необходимостта от зелен сертификат, както и за ефективността на ваксините.

Смисълът на зеления сертификат е доказателство, че към даден момент неваксинираните хора не пренасят заболяването, каза министър Асена Сербезова.

"Данните са категорични, 90% от хората, които попадат в лечебните заведения за били неваксинирани", каза Сербезова, която отговори и на втори въпрос на ПП за ваксинационната кампания.

Ваксинационна кампания

Трябва да бъде подобрена комуникационната кампания, приключваме с изработването на нова комуникационна стратегия, насочена към опита на хора, които са се ваксинирали, на хора, страдащи от хронични заболявания, които също са се ваксинирали, на ваксинирани бременни, на хора с постковид синдром, посочи тя.

Снимка: БТА

Ще се осигурят всички ваксини, одобрени за употреба в Европа срещу коронавирусната инфекция.

Председателят на комисията Антон Тонев от своя страна  предложи да бъде създаден сайт, в който хората да споделят опита си след поставяне на ваксините.

Липсващи лекарства

Костадин Ангел от ГЕРБ попита за мерките, които се взимат, за справянето с недостига на лекарства.

"Недостигът на лекарства е нормално явление, в такава ситуация. Ние ще предприемем мерки", каза Асена Сербезова.

Липсата на кадри

ДПС и ДБ попитаха какво прави министерството срещу липсата на кадри.

Първи приоритет е реорганизацията на Спешната помощ, както и дигитализацията, посочи министърът. 

"Много са приоритети, мога да говоря дълго време, но те са гледат в комплексна мярка, така че в центъра да е пациентът и резултатите, които се постигат за него в реално време", добави тя.

Реклами за ваксини

От "Възраждане" попитаха доколко ефективни и адекватни са рекламите за ваксинацията и ваксините.

"Ние не налагаме даден продукт, а информираме обществото", отговори Сербезова.