СДС е заявила желание и търси подкрепа от други политически формации за обединение около идеята за удвояване на БВП на страната за следващите 10 години, обяви лидерът на партията Румен Христов на дискусията "Българите - европейски граждани с европейски доходи - десният път за постигането на тази цел".

"България, като държава с нисък старт и ниска база, трябва да търси възможност за увеличаване на БВП в рамките на 5-6%. Заложеният темп на инфлацията е между 1.6-1.8, а виждаме, че вече имаме инфлация, която надхвърля 3.6%" добави той.

"Не се учудвайте, че една дясна формация като Съюза на демократичните сили говори за доходите, защото ние смятаме, че покрихме всички политически изисквания от страната на Европейския съюз и за развита пазарна икономика, и за условията за членството ни е ЕС и НАТО, и трябва да преминем към следващия етап, а именно повишаване на жизненото равнище на българските граждани. Ние смятаме обаче за разлика от БСП, че пътят, който трябва да се ползва за повишаването на тези доходи, не е елементарното раздаване на средства през държавния бюджет, за нас най-важното е да създадем условия и икономиката да има по-ускорен растеж", изтъкна Христов, цитиран от "Фокус".

Според него България бележи успехи в някои области, но все още има дейности, които трябва да бъдат свършени.

"Ако погледнем средносрочната политика на правителството, вероятно днес ще излезе и проектобюджетът за 2019 г. и някои от темповете лично нас от СДС не ни удовлетворяват", добави той.

Христов посочи още, че икономически растеж от 3.2% или достигане до 118 млрд лв. през другата година е недостатъчен.

"В свръхцентрализирана, амортизирана и изостанала система на институциите в България, защото страната се управлява по един изключително остарял начин с постоянно увеличаване на държавната администрация с 265 общини, от които 2/3 са нефункционални, с тотално изземване на имуществените данъци в ръцете на Министерството на финансите, една стотинка не остава в българските общините. Няма как да водиш местна политика и да реализираш отговорностите, като няма проходна част", коментира пък зам.-председателят на СДС и кмет на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Според него местната власт няма как да бъде част от инвестиционната политика, ако разчита само на кохезионните фондове. Той смята, че страната се води по своя балкански манталитет - парите и властта на едно място при един човек.

Емил Кабаиванов (вляво)

снимка Павлин Даскалов

"Няма как да се осъществи целта за удвояване на БВП, ако не се добави нещо важно. Повече от 10 години процесът на децентрализация в България е спрял, тотално е спрял. Това е при трето правителство на ГЕРБ. Няма такъв процес. Всичко е на думи, книги и комисии", подчерта Кабаиванов.

Той допълни, че всяка година преди да се внесе в парламента Законът за държавния бюджет на страната, българските общини имат среща с министъра на финансите.

"На миналогодишната министърът се сопна на кметовете, че едва ли не ходим при него само да искаме. Ако имахме структурата на управление на федерална република, децентрализация и воденето на регионална и национална политика, вероятно нямаше да има нужда от тези срещи. Държавата не върви напред. Няма регионална политика, продължава емиграцията и миграцията. Няма как един премиер да се грижи за всичко и да дава на всички. Институциите си имат правила и те трябва да действат според тях, независимо кой е премиерът", каза още кметът.

По думите му в България всичко се свежда до управлението на един или двама души и няма как държавата да заработи, ако продължат да се използват досегашните методи на управление.