Това каза председателят Мартин Димитров след заседанието на Националния изпълнителен съвет на партията, предаде БТА. Той посочи, че тази процедура е трябвало да започне още преди година, но е забавена и това може да доведе до затварянето на двата блока. Ако бъдат взети мерки, това може да се предотврати, но прелицензирането трябва да се превърне в най-важния приоритет на правителството.

Според експертите на СДС настоящият лиценз за пети блок е до 2017 година, а за шести блок до 2019 година. От СДС поясниха, че процедурата, през която трябва да се премине, е много тежка и продължава с години, затова трябва да започне колкото се може по-скоро.

Димитров посочи още, че докато АЕЦ "Белене" е хипотетичен проект, за който ще бъдат дадени много пари, то АЕЦ "Козлодуй" е нещо реално работещо, което не може да си позволим да загубим.

Синият лидер изброи успешно свършеното за двата месеца на 2010 година от СДС и посочи, че следващите задачи на партията са да се спре АЕЦ "Белене" и приемането на антикризисна програма от правителството.
Въпросът за изграждането на АЕЦ "Белене е в течение на интересите на президента, ГЕРБ, БСП, Яне Янев и "Атака", изтъкна Димитров, цитиран от БГНЕС. 
"Цяла Европа залага на алтернативните източници, а нашето правителство строи втора атомна централа. България трябва да плати, че е троянски кон на Русия в ЕС", е позицията на СДС.

Ние сме против ГМО в България, успяхме да спрем инициативата за масово подслушване, успяхме да спрем премиера да не взима съветници, които искат инфлация, показахме, че думите на Ахмед Доган са верни, изтъкна още Димитров.
От партията искат разваляне на заменките и връщане горите обратно на държавата и продължават да настояват за махане от властта на хората от БСП и ДПС, които са доказано некомпетентни.

По-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че се обмисля схема на финансиране на строителството на АЕЦ "Белене", при която България да запази 50 на сто от собствеността върху централата. Той уточни, че моделът, който се обсъжда и предстои да бъде предложен на руските партньори, ще съдържа определени гаранции, че ще бъде намерен стратегически инвеститор.