От Софийската организация са обяснили пред НС, че нямат все още окончателно решение относно явяването на изборите. Димитров прогнозира, че решението трябва да бъде взето до седмица, предаде БТА.
По неофициална информация на Дарик радио сините в столичния район "Лозенец" предлагат Ева Борисова - председател на асоциация „Родители" и съветник в партията по въпросите на семейството и децата.
Според представителите на СДС-София преговорите с ГЕРБ и ДСБ още не са приключили, каза Димитров. Той допълни, че има вариант на споразумение, но има спорни текстове, и докато те не бъдат изчистени, от СДС-София заявили, че няма да се премине към неговото подписване.
Найден Зеленогорски, който е председател на Националния изборен щаб на партията, поясни, че СДС и ДСБ се регистрират за частичните избори като отделни партии, а не като Синята коалиция, като идеята е да се търси по-голяма подкрепа за определена кандидатура.
Според председателя на партията СДС ще има свои кандидати в Руен, Бургаско, в община Панчeрево, в село Дюлево, а Синята коалиция ще издигне кандидатура в Разлог. Очаква се още в няколко по-малки населени места СДС да има свои кандидати, допълни Зеленогорски.
СДС е приел на днешния Национален съвет декларация относно проектобюджета за 2010 г. В нея партията изразява загриженост за темповете, с които новото управление разработва и прилага антикризисните си мерки, и предлагат разработване и реализиране на спешен пакет от мерки, които да снижат негативните аспекти от кризата. Сред пакета от мерки, който СДС предлага, са намаляване на осигуровките с пет на сто, на данъка за едноличните търговци от 15 на 10 процента, а на данъка върху дивидентите от 5 на 1 процент. Според Мартин Димитров всички тези мерки заедно ще струват на държавата не повече от 150 млн. лв. в най-лошия случай. Той посочи, че правителството трябва да оптимизира харченето на пари и тогава ще има повече средства.
По-рано днес от ДСБ обявиха, че програмите за квалификация и преквалификация в момента не отговарят на изискванията на пазара на труда. Затова от партията ще настояват за законови промени за бърза преквалификация, като се използват мрежата на средното образование и възможностите за преквалификация на работното място. ДСБ ще предложи и въвеждане на почасово заплащане и седмична заетост.