Мотивите за искане оставката на председателя на СДС са няколко. На първо място системно неспазване на Устава на СДС както и на решенията на Националния съвет, и на Националния изпълнителен съвет на партията.

При неговото ,управление СДС изпадна в политическа изолация, както във вътрешно партиен, така и в коалиционен план. При това липсва всякакъв политически и организационен живот. И накрая, но не на последно място, довеждане на СДС до финансов колапс.

Заради всичко това се настоява за незабавната оставка на председателя на партията, както и за свикване на Национален съвет с цел избор на временно ръководство и насрочване на извънредна Национална конференция. Последвалите събития доказаха връзката на това тяхно действие с преобладаващите в структурите на партията мнения и позиции, смятат недоволните от Лукарски.

„На 16.02.2018 г. в гр. Варна, Националният съвет на СДС избра Преговорен екип в състав от пет члена: д-р Емил Кабаиванов – заместник председател на партията, Румен Христов – заместник председател на партията, инж. Теодор Петков – председател на СДС в район Витоша, гр. София, Юлиян Леков – член на НИС на СДС и адв. Георги Ненков – председател на Националния щаб за избори на партията. В състава на Преговорния екип не беше включен председателя на партията. Преговорният екип получи мандат да проведе срещи с всички областни и общински ръководства, както и с кметовете и общинските съветници от СДС в страната, с цел изготвяне на проект за стратегическа рамка на коалиционната политика, водена от партията.

През месец март 2018 г. преговорният екип проведе срещи със структурите на партията в регионите на страната. По време на срещите беше направено и анонимно анкетно проучване за нагласите в структурите на СДС. В свое интервю от миналата седмица по една от националните телевизии, Божидар Лукарски съобщи личните си намерения да води партията към консервативно патриотичен съюз.

Резултатите от проведената анкета показват, че структурите на СДС не подкрепят това негово виждане. В споменатата анкета патриотичните партии, не получават висок резултат от седесарите, като възможен коалиционен партньор, както за парламентарни така и за европейски избори. Едва около 4 % от седесарите виждат възможно коалиционно бъдеще на СДС с патриотични организации.

Също така 73,29% от анкетираните оцениха работата на своя председател, като слаба. На 17.04.2018 г. предстои да се проведе нов Национален съвет на СДС. Предвижда се Националния съвет да разгледа доклада изготвен от Преговорния екип и да даде мандат, с кои точно политически организации и формирования да се водят евентуални преговори. Очаква се също така на този Национален съвет да бъде свалено политическото доверие от Божидар Лукарски“, пишат още от Преговорния екип на СДС.